RB Leipzig wint mede door treffer Simons ruim van FC Augsburg, eerste zege St. Pauli

Simons scoorde voor Leipzig
Simons scoorde voor LeipzigJAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Mede door twee doelpunten van Benjamin Sesko en één van Oranje-international Xavi Simons heeft RB Leipzig zaterdag in eigen huis Augsburg met 4-0 verslagen.

Sesko sloeg twee keer toe en had bovendien een assist in huis op de 21-jarige Simons, die zelf bijdroeg aan een doelpunt van voormalig Vitesse-speler Lois Openda. Na 10 minuten opende Sesko de score met een laag schot van buiten het strafschopgebied in de linkerbenedenhoek, waarna hij kort daarna een voorzet van David Raum binnenkopte.

Augsburg kreeg de kans om zich terug te vechten in de wedstrijd toen Leipzig halverwege de eerste helft een strafschop veroorzaakte, maar de inzet van Jeffrey Gouweleeuw werd goed gered door doelman Peter Gulacsi. Al na een minuut in de tweede helft omspeelde Openda de buitenspelval van Augsburg en zette Leipzig op 3-0 na een pass van Simons.

Simons kwam daarna zelf op het scorebord door een pass van Sesko van dichtbij binnen te tikken. Leipzig coach Marco Rose sprak zijn waardering uit voor het “geloof in onszelf” en zei dat “we allesbehalve blij waren” na drie wedstrijden zonder overwinning.

De nummer twee van vorig jaar, Stuttgart, keerde terug op aarde na de 5-1 nederlaag van afgelopen zondag tegen Borussia Dortmund en eindigde met 10 man in een 2-2 gelijkspel bij Wolfsburg. De thuislpoeg kwam al na 10 minuten op voorsprong door Jonas Wind, die kalm binnenschoot nadat Stuttgart balbezit verloor op het middenveld.

De bezoekers maakten laat in de eerste helft gelijk, toen Enzo Millot een rebound binnen tikte nadat zijn penalty werd gestopt. Halverwege de tweede helft kreeg Stuttgart een zware tegenslag te verwerken: Atakan Karazor werd met tweemaal geel van het veld gestuurd, ondanks dat hij het slachtoffer leek te zijn van een overtreding in een duel met Maximilian Arnold van Wolfsburg.

Wolfsburg kwam vijf minuten later op voorsprong via Mohammed Amoura, die zelf met nog een kwartier te spelen van het veld werd gestuurd, maar de VAR maakte de beslissing van de rode kaart ongedaan. De Duitse spits Deniz Undav behoedde zijn ploeg voor een zware nederlaag door in de zevende minuut van de blessuretijd te scoren en zo een punt uit het vuur te slepen.

Stuttgart-keeper Alex Nuebel vertelde Sky dat "helaas het aandeel van de scheidsrechter enorm was" bij het resultaat en hij voegde eraan toe dat "dit soort incidenten 15 keer per wedstrijd voorkomen".

St Pauli won hun eerste wedstrijd op het hoogste niveau sinds februari 2011 met een 3-0 overwinning op een slordig en ongelukkig Freiburg. Twee doelpunten van Elias Saad en een doelpunt van Dapo Afolayan bezorgden St Pauli de overwinning. Bij Freiburg werden twee doelpunten afgekeurd wegens buitenspel, naast een geredde penalty van Vincenzo Grifo.

Tomas Cvancara's doelpunt in de zesde minuut van de blessuretijd bezorgde Borussia Monchengladbach een 1-0 thuisoverwinning op Union Berlin, waarmee een einde kwam aan het ongeslagen record van laatstgenoemde in de competitie dit seizoen.

Door doelpunten van Marvin Pieringer en Jan Schoeppner won Heidenheim met 2-0 van Mainz, dat met 10 man kwam te staan nadat Andreas Hanche-Olsen binnen een half uur zijn tweede gele kaart kreeg.