Arsenal leert PSV bij terugkeer in Champions League harde en pijnlijke les

Noa Lang reageert teleurgesteld na de 1-0
Noa Lang reageert teleurgesteld na de 1-0 ANP
De terugkeer in de Champions League is voor PSV uitgelopen op een grote teleurstelling. Arsenal zette de Eindhovenaren, die vijf jaar geleden voor het laatst meededen aan het hoofdtoernooi, in het Emirates Stadium op pijnlijke wijze te kijk: 4-0.

Voor trainer Peter Bosz, die in de zomer de opgestapte Ruud van Nistelrooij opvolgde, betekende het zijn eerste nederlaag bij PSV. Tot aan woensdag speelde de regerend bekerwinnaar negen officiële wedstrijden (voorronden Champions League, Eredivisie en Johan Cruijff Schaal), waarvan er acht werden gewonnen en er eentje in een gelijkspel eindigde.

Die goede reeks zorgde voor het nodige vertrouwen bij PSV en Bosz, die ook bij het sterke Arsenal vooral uit wilde gaan van eigen kracht. Bosz zei dinsdag op de afsluitende persconferentie 'stofwolken' te verwachten. Daarmee bedoelde hij dat er met twee aanvallend ingestelde teams voor beide doelen veel zou gaan gebeuren.

Maat te groot

In de praktijk liep het anders, simpelweg omdat Arsenal al snel duidelijk maakte een maat te groot te zijn voor PSV. De Brabanders probeerden leuk mee te voetballen, maar als Arsenal even aanzette en de aanval zocht, ging het voor veel PSV'ers veel te snel.

Het elftal van Bosz had geen grip op spelmaker Martin Ødegaard, die in de 8e minuut aan de basis stond van de openingstreffer. Doelman Walter Benítez verwerkte een schot van de Noorse aanvoerder niet goed, waarna Bukayo Saka in de rebound scoorde: 1-0.

Eerste helft

Arsenal, dat zeven jaar geleden voor het laatst deelnam aan de poulefase van de Champions League, gaf PSV geen lucht. Coach Mikel Arteta zag zijn spelers in de eerste helft tien keer schieten op het doel van PSV, waarvan zeven keer tussen de palen. Na een kopbal naar voren van Olivier Boscagli, schakelde Arsenal in de 20e minuut snel om. De Belg Leandro Trossard schoof de bal van buiten het zestienmetergebied in de hoek: 2-0.

Kort voor rust zorgde Gabriel Jesus voor de derde treffer. De Braziliaanse spits stond na een voorzet vanaf links helemaal vrij bij de tweede paal en had alle tijd om uit te halen (3-0).

StatistiekenOpta by Stats Perform

PSV machteloos

PSV maakte ook in de tweede helft een machteloze indruk tegen de nog ongeslagen gedeelde nummer 2 uit de Premier League. Ødegaard benutte zijn goede optreden door in de 70e minuut zelf de 4-0 binnen te schieten.

PSV heeft een kleine twee weken de tijd om de harde les te verwerken. Dinsdag 3 oktober is Sevilla in het Philips-stadion de volgende tegenstander.