Atletico Madrid volledig zoek gespeeld door efficiënt en overtuigend Benfica

Lachende gezichten bij Benfica
Lachende gezichten bij BenficaFILIPE AMORIM / AFP
Atletico Madrid heeft woensdag op bezoek bij Benfica een vernederende 4-0 nederlaag in de Champions League geleden. De ploeg van Diego Simeone werd in Lissabon volledig zoek gespeeld en de Portugezen zegevierden overtuigend en boekten hun tweede overwinning in twee wedstrijden.

De ploeg van Bruno Lage kwam op voorsprong door een treffer van Kerem Aturkoglu in de 13e minuut, waarna voormalig vleugelspeler van Real Madrid Angel Di Maria de voorsprong vroeg in de tweede helft uitbreidde vanaf de strafschopstip.

Alexander Bah kopte de derde treffer binnen uit een corner in de 75e minuut en Orkun Kokcu maakte het feest compleet met nog een rake penalty. Atletico heeft nu slechts één van hun laatste 10 uitwedstrijden in de Champions League gewonnen en maakte het Benfica nauwelijks lastig in het Estadio da Luz.

Gebrek aan lef

Doelman Jan Oblak en verdediger Axel Witsel van de Rojiblancos beleefden een zware avond op hun oude thuisbasis, omdat het team van Simeone een ongewoon gebrek aan lef toonde. "Er ging niets goed en ik kan niet veel meer zeggen dan dat - vandaag waren we er niet klaar voor en het was een slechte wedstrijd, de slechtste wedstrijd van het seizoen," vertelde Oblak aan Movistar.

“We begonnen weer slecht aan de eerste helft en in de tweede reageerden we niet zoals in andere wedstrijden. Vandaag is het duidelijk dat we niet meededen in deze wedstrijd en dat kan niet, hoe komt dat? Vermoeidheid, ik weet het niet... excuses zoeken heeft nu geen zin.”

Fouten

Atletico moest afgelopen zondag hard vechten om een punt over te houden aan het gelijkspel in de derby tegen rivaal Real Madrid, maar liet woensdag weinig van die spirit zien. Het was Atletico's op één na grootste Europese nederlaag, samen met vijf andere keren dat ze met dezelfde marge werden verslagen.

"Goed gedaan, ze speelden een heel goede wedstrijd en profiteerden van alle fouten die wij begingen," vertelde een teleurgestelde Simeone aan Movistar. “De waarheid is dat ze enorm efficiënt waren en dat ze het verdienden om te winnen, zonder enige twijfel... ze waren op elk moment beter dan wij.”

De cijfers
De cijfersFlashshare

Onzichtbare Griezmann

Fredrik Aursnes veroverde de bal hoog op het veld voor de openingstreffer, waarna Akturkoglu de bal langs Oblak schoot. Atletico's Samuel Lino raakte de lat met een eigenzinnige voorzet, maar daarna kwam de ploeg die driemaal de Champions League-finale verloor niet meer in de buurt.

Voormalig AZ-speler Vangelis Pavlidis raakte voor rust de buitenkant van de paal voor Benfica, maar ze hoefden niet lang te wachten om hun voorsprong uit te breiden. Simeone wisselde drie keer in de rust, met onder meer de komst van voormalig FC Groningen-aanvaller Alexander Sorloth en Conor Gallagher, terwijl de onzichtbare Antoine Griezmann en aanvoerder Koke plaatsmaakten.

Kokcu

Voormalig Chelsea-middenvelder Gallagher stapte op de voet van Pavlidis en veroorzaakte daarmee een strafschop, waarna Di Maria vanaf de stip Oblak op het verkeerde been zette. De Argentijnse vleugelspeler had opnieuw moeten scoren, maar Oblak voorkwam dat hij door kon lopen naar een leeg doel.

Bah ontglipte vervolgens aan de aandacht van Gallagher toen hij een corner binnenkopte om Benfica's overwinning te bezegelen, terwijl Kokcu nog een penalty binnenschoot nadat de van Burnley gehuurde spits Zeki Amdouni werd omvergelopen.

Atletico keert terug naar het Metropolitano stadion voor hun volgende Europese wedstrijd, tegen het Franse Lille - dat titelverdediger Real Madrid versloeg - terwijl Benfica gastheer is van Feyenoord.