Champions League: City wint makkelijk in Kopenhagen, Leipzig krijgt te weinig tegen Real

De Bruyne zette City op voorsprong
De Bruyne zette City op voorsprongProfimedia
Welkom bij de liveblog van de Champions League. Vanavond staan er twee wedstrijden in de achtste finale op het programma. Real Madrid speelt een lastige uitwedstrijd bij Leipzig en Manchester City speelt in en tegen Kopenhagen. Mis niks in onze blog!

21.00 uur

FC Kopenhagen 1 - 3 Manchester City

Manchester City kreeg de eerste kans na zes minuten via Nathan Aké. Een voorzet vanaf de rechterkant van Bernardo Silva belandde bij de penaltystip waar de Nederlander kon koppen. Hij knikte naar de hoek, maar daar lag Kamil Grabara. City stootte door en kwam al na tien minuten op voorsprong. Silva gaf een geweldige bal op Kevin de Bruyne, die aan de rechterkant de zestien in kwam. Hij schoof de bal diagonaal binnen en opende zo de score.

Na 20 minuten moest City noodgedwongen wisselen. Jack Grealish leek last van de kuit te hebben en dus nam Pep Guardiola het zeker voor het onzekere. Jeremy Doku verving hem. Op het halfuur werd het bijna 0-2. Doku gaf voor vanaf de rechterkant en vond Erling Haaland. Hij wilde op mooi wijze met een scorpion kick scoren, maar miste het doel. Ook Silva vond daarna de goal niet. Hij probeerde de keeper te foppen met een stift vanaf de zestien, maar slaagde daar niet in.

City reageert snel op gelijkmaker

Het was wachten op de 0-2, maar het werd 1-1 in de 33e minuut. Ederson ging gruwelijk in de fout en gaf de bal zo aan de aanval van Kopenhagen. Na een gekraakt schot kwam de bal voor de voeten van Magnus Mattsson, die deze winter van NEC overkwam. Hij schoot prachtig raak bij z'n debuut. City leek daardoor ook ineens wat uit de wedstrijd te zijn, want het tempo werd lager en de kansen steeds geringer.

Mattsson maakte de 1-1
Mattsson maakte de 1-1Profimedia

Maar net voor rust werd het toch 1-2. Silva kreeg de bal met een gelukje voor zijn schoenen aan de rechterkant van de zestien. Met een snelle voetbeweging tikte hij de bal langs de keeper en maakte de 1-2. Met die voorsprong ging City de pauze in.

Statistieken bij rust
Statistieken bij rustFlashshare

City met anderhalf been in volgende ronde

In de tweede helft was City tien minuten na rust dichtbij de 1-3. De Bruyne schoot van net buiten de zestien in de rechterhoek, maar daar lag ook de keeper om grotere schade te voorkomen. Kopenhagen kreeg op het uur bijna de tweede grote kans. Invaller Andreas Cornelius kreeg de bal bijna bij de tweede paal, maar Aké kopte met een mooie duik de bal net weg. City kon na driekwart wedstrijd nog niet echt doordrukken en kreeg ook nauwelijks kansen. Daartegenover stond wel dat ze de bal hadden en Kopenhagen ook geen kansen gaven. Twintig minuten voor tijd kwam Doku door over links, trok naar binnen en schoot in de verre hoek. Keeper Grabara stopte de inzet. Haaland kon een kwartier voor tijd de wedstrijd ook niet beslissen. Hij kon vrij inkoppen uit een voorzet van links, maar mikte te hoog. Haaland kreeg in de slotseconden nog twee kansen, maar tot twee keer toe bracht de keeper redding. Phil Foden scoorde nog wel in de 92e minuut. De Bruyne gaf voor vanaf rechts, waarna de Engelsman binnentikte. 1-3 was ook de einduitslag.

Einduitslag Kopenhagen-Manchester City
Einduitslag Kopenhagen-Manchester CityFlashshare

RB Leipzig 0 - 1 Real Madrid

Leipzig kwam al na twee minuten op voorsprong. Een corner kwam terecht op de zestien. Vanaf daar werd geschoten en door een blok kwam de bal op het hoofd van Benjamin Sesko. Hij kopte raak, maar het was hinderlijk buitenspel en dus ging de treffer toch niet door.

In de tiende minuut was het weer Sesko met een gigantische kans. Hij één ging op één met Andriy Lunin, maar de keeper stopte de inzet met zijn been. Na een kwartier kwam de volgende kans voor de thuisploeg. Benjamin Henrichs probeerde het van een meter of 20 met een lage knal, maar verraste de keeper er niet mee. Het eerste wapenfeit van Real kwam van Toni Kroos. Een afvallende bal belandde voor de voeten van de Duitser die uithaalde van een redelijke afstand, maar hij vond de vuisten van Peter Gulasci. In de tegenstoot was het wederom Sesko met een kans. Hij kreeg de bal in de zestien aangespeeld en schoot vanaf een moeilijke hoek aan de rechterkant richting doel, maar zijn inzet trof het zijnet. Zo was Sesko de gevaarlijkste man van het eerste kwartier. Rodrygo kreeg weer een minuut later een grote kans. Hij kreeg de bal van Vinicius, die een voorzet gaf vanaf de linkerkant. Hij kwam voor David Raum, die de Braziliaan moest bewaken, maar kon zijn voet niet goed achter de bal krijgen en dus ging de inzet ruim naast.

Real krijgt meer controle

Real Madrid kreeg na een halfuur meer controle en kon onder de hoge druk uitkomen van de Duitsers. Het resulteerde net voor rust in een goede voorzet van Vinicius, maar niemand stond bij de tweede paal om de bal binnen te werken. Uit de tegenstoot was Sesko er weer vandoor. Hij ging weer op Lenin af, maar net voor hij kon schieten werd de bal voor zijn voeten weggegleden. Vincius kreeg de laatste kans voor rust. Hij kreeg de bal aan de rechterkant van de zestien en schoot uit de draai richting doel, maar vond het zijnet.

Real scoort snel na rust

Lois Openda zat nog niet lekker in de wedstrijd, maar werd gelijk weggestoken aan het begin van de tweede helft. Hij kon zijn ploeggenoten in een kansrijke positie brengen, maar gaf een slechte voorzet. Leipzig ging gelijk naar voren. Maar het was Real Madrid dat de leiding nam. Brahim Diaz, die Jude Bellingham verving, maakte een geweldige treffer. Hij draaide bij twee man weg, passeerde er op de rand van de zestien nog een en krulde de bal vanaf de rechterkant in de verre hoek: 0-1.

Twee minuten later, in de 51e minuut, schoot Hendrichs met veel kracht tegen Lenin aan en ook Dani Olmo vond de keeper in de rebound. Leipzig leek niet geschrokken van de achterstand, want ze bleven vooruit gaan. Sesko kreeg een hele mooie pass en had de opdracht er een doelpunt van te maken, maar Lunin was er als de kippen bij en kwam net op tijd zijn doel uit. De bal kwam uiteindelijk bij Olmo in de voeten aan de rechterkant van de zestien, maar hij schoot wanhopig in het zijnet. In de tegenaanval had Rodrygo de kans om de nekslag uit de delen. Vinicius behield het overzicht en gaf de bal aan zijn landgenoot. Die hoefde alleen nog maar de keeper te verslaan, maar schoot veel te wild over op driekwart van de wedstrijd. Real kwam weer beter in de wedstrijd en kreeg veel mogelijkheden tot kansen. De ruimtes werden alleen nog niet optimaal benut, waardoor de 0-2 uitbleef. Twintig minuten voor tijd was er weer een uitbraak. Deze werd goed uitgespeeld, waar Vincius het eindstation was, hij prikte de bal tegen de paal.

Tien minuten voor tijd was het weer Sesko met een grote kans. Diaz lag geblesseerd op de grond en tot woede van de spelers van Real gingen de Duitsers verder. Sesko kwam via de rechterkant de zestien binnen en knalde op doel, maar weer was daar Lunin die redding bracht.  Verder kwam er geen slotoffensief meer van de Duitsers en dus bleef het bij 0-1, dat was een teleurstelling van Leipzig. Zij speelden een goed wedstrijd.