Dortmund op zoek naar goede vorm in uitwedstrijden en revanche tegen Real Madrid

Dortmund won de laatste wedstrijd in de CL met 7-1 van Celtic
Dortmund won de laatste wedstrijd in de CL met 7-1 van CelticProfimedia/ČTK/imago sportfotodienst/Bahho Kara
Borussia Dortmund reist dinsdag af naar Real Madrid in een revanche van de Champions League-finale van vorig seizoen. Maar het gaat nu een stuk minder met Dortmund. Ze hebben een zorgwekkende vorm te pakken en er is al vroegtijdig veel kritiek op nieuwe coach Nuri Sahin.

Dortmund had een hele zware groep met PSG, AC Milan en Newcastle United, maar werd uiteindelijk groepshoofd en bereikte zelfs de finale op Wembley. Dortmund domineerde de eerste helft en ook de tweede helft, maar werd in de laatste 20 minuten met 2-0 verslagen door Real Madrid. Sindsdien werd coach Edin Terzic de deur gewezen, omdat hij het slachtoffer werd van een slecht binnenlands seizoen met een vijfde plaats, waardoor zijn assistent Sahin de nieuwe eindverantwoordelijke werd.

Thuis wordt alles gewonnen

Dortmund begon het seizoen met een solide 2-0 overwinning op Eintracht Frankfurt, maar werd later met 5-1 verslagen door Stuttgart. De ploeg van Sahin staat zevende in de Bundesliga, maar staat bovenaan in de groep van 36 Champions League-ploegen na overwinningen op Club Brugge en thuis tegen Celtic. De enige duidelijke trend tot nu toe voor Dortmund is hun kracht thuis en hun problemen in uitwedstrijden. Voor 82.000 in het eigen stadion heeft Dortmund vijf uit vijf gewonnen, 19 doelpunten gescoord en zes tegen gekregen.  Real heeft daarentegen zeven uit zeven thuiswedstrijden in alle competities gewonnen, met 19 doelpunten en slechts vier tegendoelpunten.

Blessures

Voorin lijkt het Duitse team in Madrid een gebrek aan stootkracht te hebben. Karim Adeyemi, Julien Duranville, Giovanni Reyna en de aanvallend ingestelde verdediger Yan Couto staan op de blessurelijst. Naast de altijd betrouwbare Gregor Kobel in het doel, is de enige troef van Dortmund de vorm van spits Serhou Guirassy. De Guinees, die in de zomer overkwam van Stuttgart, heeft 12 doelpunten gemaakt in zijn laatste acht wedstrijden voor club en land en scoorde slechts één keer niet.

Een kopbal van Guirassy in de 83e minuut bracht Dortmund vrijdag naar een 2-1 overwinning tegen het gepromoveerde St Pauli, maar een “extreem geërgerde” Sahin was niet in de stemming om na afloop feest te vieren. “Het is een probleem. Het is niet acceptabel, we moeten het beter doen”, zei een gefrustreerde Sahin over het slechte verdedigen van Dortmund.

“We geven zo'n doelpunt tegen Celtic weg waar we niet goed verdedigden, maar ook tegen Union Berlin, en nu is het weer gebeurd.”

Mbappé

Real's Kylian Mbappe lijkt zijn draai te hebben gevonden na een voor zijn doen trage start en scoorde in vijf van zijn laatste zes competitiewedstrijden. Mbappe was er misschien niet bij toen de teams tegen elkaar speelden op Wembley, maar Dortmund heeft wel wat ervaring met het in de gaten houden van de Fransman. Dortmund stond vorig seizoen vier keer tegenover Mbappe met zijn voormalige ploeg Paris Saint-Germain en beperkte de aanvoerder van Frankrijk tot één doelpunt, dat werd gemaakt vanaf de strafschopstip.

De wedstrijd begint dinsdag om 21.00 uur.