Feyenoord walst in De Kuip over Lazio heen met goede uitgangspositie tot gevolg

Lutsharel Geertruida is best blij met de overwinning van Feyenoord op SS Lazio
Lutsharel Geertruida is best blij met de overwinning van Feyenoord op SS LazioANP
Feyenoord maakt dit seizoen ook naam op het allerhoogste niveau van Europa. De kampioen van Nederland besloot een imponerend optreden tegen Lazio met een klinkende zege (3-1). Daardoor heeft de ploeg van trainer Arne Slot halverwege de groepsfase een goede uitgangspositie voor een plek in de achtste finales. Feyenoord heeft na drie speelronden 6 punten. Lazio staat nog steeds op 4 punten. Atlético Madrid (4 punten) en Celtic (0 punten) spelen woensdag nog tegen elkaar.

Trainer Maurizio Sarri van Lazio vergeleek De Kuip vorig jaar met een psychiatrische inrichting. De ervaren oefenmeester heeft veel meegemaakt in zijn loopbaan. Maar nog nooit eerder zag hij een supporter een katheter op het veld gooien. De coach uit Italië vertelde dat hij en zijn spelers ook met bekers urine waren bekogeld. Dat is nu nauwelijks meer mogelijk omdat er netten voor de meeste tribunes hangen.

Gek van vreugde

Sarri zag dit keer veel fans van Feyenoord gek van vreugde worden. De Kuip kolkte al voor het eerste fluitsignaal en trilde na de drie doelpunten. Santiago Giménez zat een schorsing uit in de eerste twee groepsduels. Hij scoorde tweemaal tegen Lazio. Hoe zou eerder deze maand de uitwedstrijd tegen Atlético Madrid zijn afgelopen als hij er wel bij was geweest? Had Feyenoord dan ook met 3-2 verloren? We zullen het nooit weten.

Giménez opende in de 31e minuut de score, na een slim balletje van Mats Wieffer (1-0). Even daarvoor was er al een doelpunt van hem afgekeurd. De videoscheidsrechter zag dat de spits, dit seizoen al goed voor 13 treffers in de Eredivisie, net buitenspel stond. Ramiz Zerrouki maakte in blessuretijd van de tweede helft de tweede treffer van de thuisploeg (2-0).

Volkomen verdiend

Die voorsprong was volkomen verdiend. Feyenoord zette de nummer 9 van de Serie A onder druk en gaf voor rust geen kans weg. Zerrouki had een basisplaats omdat Calvin Stengs op de rechterflank de geblesseerde Yankuba Minteh moest vervangen. Behalve Giménez maakte ook de van een blessure herstelde doelman Justin Bijlow zijn eerste minuten van dit seizoen in de Champions League.

Igor Paixão, op aangeven van Stengs, liep in de openingsfase alleen op het doel van Lazio af. De Braziliaan kon het duel voor een groot deel beslissen, maar schoot over. Lazio kreeg na een klein uur pas de eerste kans van de wedstrijd. Doelman Bijlow tikte de bal voor de voeten van Valentín Castellanos, maar de invaller miste. Giménez maakte in de 74e minuut zijn tweede doelpunt, na een fraaie aanval. Pedro benutte in de slotfase een strafschop voor Lazio.