Internazionale en AC Milan kunnen zich gaan opmaken voor prachtige stadsderby

Nicolo Barella viert de 1-0 met zijn ploegmaats
Nicolo Barella viert de 1-0 met zijn ploegmaatsANP
Internazionale kan zich gaan opmaken voor de halve finale van de Champions League tegen stadgenoot en rivaal AC Milan. De Italiaanse ploeg van Denzel Dumfries en Stefan de Vrij had in Milaan aan een 3-3-gelijkspel tegen Benfica genoeg om de laatste vier te halen. Inter had vorige week al met 2-0 gewonnen in Lissabon.

De Italianen hadden een comfortabele voorsprong uit de eerste wedstrijd in Portugal, maar begonnen geconcentreerd en fel in het eigen Stadio Giuseppe Meazza. Dat moest ook wel, want de ploeg van coach Simone Inzaghi had de laatste drie thuiswedstrijden in de competitie met 1-0 verloren. Al in de 14e minuut werd het via Nicolò Barella 1-0 voor Inter, dat begon met Dumfries op de rechterflank en met De Vrij op de bank. De Italiaanse international kreeg de bal aangespeeld door Lautaro Martínez, kapte weg en schoot beheerst in de linkerbovenhoek.

Benfica van voormalig PSV-coach Roger Schmidt moest nog meer aanvallen en dat gaf de thuisploeg nog meer ruimte. Maar Benfica kwam ook gelijk. Uit een voorzet van Rafa Silva kopte Fredrik Aursnes, vorig jaar nog actief bij Feyenoord, hard de gelijkmaker binnen, onhoudbaar voor oud-Ajaxdoelman André Onana.

Knock-outfase

De Portugezen zetten met voormalig Ajacied David Neres als invaller druk in de tweede helft. Benfica maakte aanspraak op een strafschop, maar kreeg die niet en Gonçalo Ramos miste een kans. Aan de andere kant bracht Martínez Inter in de 65e minuut opnieuw op voorsprong uit een voorzet van Federico Dimarco. Invaller Joaquín Correa, net in het veld gebracht, kon met een geplaatst schot de score nog meer opvoeren: 3-1. Neres raakte nog de paal voor Benfica en António Silva scoorde nog en Petar Musa eveneens diep in de extra tijd, maar Inter kwam niet meer in de problemen.

Inter nam het twee keer eerder in de knock-outfase van de Champions League op tegen stadgenoot AC Milan. In 2003 was Milan te sterk in de halve finale om later ook de Cup te pakken. Twee jaar later versperden de 'Rossoneri' Inter de weg naar de halve finale. Inter is van de twee clubs wel de laatste winnaar van de Champions League. Dat deed de club in 2010 met Wesley Sneijder en coach José Mourinho.