Lille maakt in intense wedstrijd dankzij rake penalty einde aan ongeslagen reeks Real

Het feestje is in Lille
Het feestje is in LilleFRANCK FIFE / AFP
Lille heeft woensdag in de Champions League Real Madrid verslagen. Een penalty van Jonathan David vlak voor rust bezorgde de Franse club een knappe 1-0 thuisoverwinning op de regerend kampioen.

De Canadese aanvaller David benutte de penalty in de blessuretijd van de eerste helft en Lille hield stand voor een verdiende overwinning na een uitmuntende prestatie voor een uitverkocht Stade Pierre-Mauroy met 50.000 toeschouwers.

Lille speelde de hele wedstrijd uitmuntend, maar moest op het einde alles geven om één van de beste Europese resultaten in hun geschiedenis te boeken. De Fransen hadden dan ook wat goed te maken na de 2-0 nederlaag tegen Sporting Lissabon in hun openingswedstrijd in de Champions League dit seizoen.

Ondertussen was Real - met Kylian Mbappe alleen als invaller na zijn terugkeer na een dijbeenblessure - ver verwijderd van de vorm waarmee ze vorig seizoen hun 15e Europese titel behaalden.

Einde aan ongeslagen reeks

Dat maakt uiteindelijk misschien niet veel uit voor de ploeg van Carlo Ancelotti, die Stuttgart twee weken geleden thuis met 3-1 versloeg en een einde zag komen aan een ongeslagen reeks van 36 wedstrijden die teruggaat tot januari.

De nieuwe indeling van de Champions League met 36 teams biedt ruimte voor fouten, vooral voor de grootste clubs van het continent, omdat iedereen nu acht wedstrijden speelt in plaats van zes voorheen. De komende wedstrijden van Real zouden weleens zwaar kunnen worden, met een herhaling van de finale van vorig seizoen tegen Borussia Dortmund en daarna AC Milan en Liverpool.

Maar het is moeilijk voor te stellen dat ze er niet in slagen om zich op zijn minst te kwalificeren voor de play-offronde, wat voor hen de scherpe randjes van de avond kan hebben gehaald. Voor veel spelers van Lille was dit misschien wel de belangrijkste avond uit hun carrière en ze waren vastbesloten om deze kans te grijpen.

Dijbeenblessure Mbappe

Dat gold vooral voor middenvelder Ayyoub Bouaddi, die op zijn 17e verjaardag in de basis startte. Bouaddi zette nauwelijks een voet verkeerd en overklaste sterren in het Madrileense team zoals Jude Bellingham, ook nog maar 21 jaar. Mbappe verscheen voor het eerst op Franse bodem sinds zijn verhuizing van Paris Saint-Germain naar Spanje. Zijn laatste wedstrijd voor PSG was in hetzelfde stadion, de Franse bekerfinale in mei.

De aanvoerder van Frankrijk was nog maar net terug van een dijbeenblessure die hij vorige week had opgelopen en daarom begon hij op de bank. In plaats daarvan werd de aanval van Real aangevoerd door Endrick, de jonge Braziliaan die voor het eerst begon sinds hij was overgekomen van Palmeiras.

Hij werd met 18 jaar en 73 dagen de jongste speler ooit die begon aan een Champions League-wedstrijd voor Real, waarmee hij het record van Raul uit 1995 met vijf dagen versloeg.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Hands

Endrick zette Real in de 19e minuut bijna op voorsprong toen hij het strafschopgebied binnendrong, maar zijn schot werd gered door Lucas Chevalier. Vinicius werd daarvoor al tegengehouden door de keeper van Lille, maar de gastheren waren de betere ploeg.

Lille scoorde bijna na 25 minuten toen David tegen de voorzet van Edon Zhegrova bij de tweede paal aanliep, maar Andriy Lunin - die in het doel van Real startte omdat Thibaut Courtois geblesseerd was - redde en een tweede inzet op de paal bokste.

De openingstreffer kwam er nadat een vrije trap van Zhegrova in de laatste minuut van de eerste helft werd geblokt door de hand van Eduardo Camavinga in het strafschopgebied. De Italiaanse scheidsrechter wees naar de stip na het bekijken van de beelden.

Slotfase

David scoorde in augustus al een cruciale penalty tegen Fenerbahce in de derde kwalificatieronde. Hij stuurde Lunin de verkeerde kant op voor de 1-0. Real moest iets veranderen om een eerste nederlaag in 11 wedstrijden dit seizoen te voorkomen.

Mbappe kwam vlak voor tijd in actie, terwijl Endrick werd vervangen door de 39-jarige Luka Modric. Zhegrova krulde kort voor die wissels een schot net naast. Real kwam echter bijna tot een spectaculaire gelijkmaker, toen Chevalier redding bracht op de inzet van Arda Guler en Bellingham de rebound niet kon inschieten.

Chevalier verrichtte daarna nog een indrukwekkende redding op de kopbal van Guler en Lille hield stand.