'Roestige' Phil Foden belangrijk voor Man City met doelpunt en assist

Pep Guardiola en Phil Foden van Manchester City vieren de overwinning
Pep Guardiola en Phil Foden van Manchester City vieren de overwinningMichael Zemanek / Shutterstock Editorial / Profimedia
Manchester City-ster Phil Foden maakte tijdens de Champions League-wedstrijd tegen Slovan Bratislava (4-0) zijn eerste doelpunt van het seizoen, maar liet weten nog "roestig" te zijn na wat nog maar zijn tweede basisplaats van het seizoen was.

De score had nog groter uit kunnen vallen in de Slowaakse hoofdstad, waar Ilkay Gundogan en Foden allebei toesloegen in de eerste 15 minuten van de wedstrijd.

Erling Haaland maakte zijn 42e Champions League-doelpunt in 41 wedstrijden terwijl James McAtee zijn eerste treffer maakte voor de club.

Twee weken geleden kwam City op eigen veld niet verder dan 0-0 tegen Internazionale, maar door de driepunter in Bratislava zijn de Engelsen nu echt begonnen aan de vernieuwde Champions League.

Trainer Guardiola was voorzichtig met Foden tijdens de eerste weken van het seizoen, nadat de international de EK-finale gehaald had met Engeland.

Broodnodig

De 24-jarige Foden werd afgelopen seizoen verkozen tot speler van het jaar in de Premier League en zijn terugkeer in de ploeg is broodnodig nu middenvelders Kevin De Bruyne en Rodri geblesseerd zijn.

"Ik had meer kansen om te scoren, op een andere avond hadden het er meer kunnen zijn, maar we zijn blij dat we met 4-0 hebben gewonnen. Het was een trage start van het seizoen voor mij, dus het was leuk om weer te scoren," vertelde Foden aan TNT Sports.

"Ik ben erg blij met de prestatie, ik weet dat er nog steeds dingen zijn waar ik aan kan werken om beter te worden. Ik ben nog een beetje roestig."

Slovan Bratislava kreeg tijdens de eerste speelronde ook al een pak slaag van Celtic (5-1) en tegen de Champions League-winnaar van 2023 leed het opnieuw een zware nederlaag.

Trainer Vladimir Weiss van Slovan vergeleek de "genialiteit" van City-manager Pep Guardiola aan de vooravond van de wedstrijd met die van de Catalaanse architect en ontwerper Antoni Gaudi.

Zes wijzigingen

Maar Guardiola hoefde niet op zijn creatiefst te zijn om een winnend spelplan te bedenken, want het verschil in kwaliteit tussen de ploegen was vanaf de eerste seconden duidelijk.

Guardiola kon zich zelfs de luxe veroorloven om zes wijzigingen door te voeren ten opzichte van de ploeg die zaterdag met 1-1 gelijkspeelde bij Newcastle.

Gündogan opende de score met zijn eerste doelpunt sinds zijn terugkeer van Barcelona.

De aanvoerder schoot vanaf de rand van de zestien de bal in de kruising.

Foden krulde na 15 minuten met precisie de tweede goal van City in de benedenhoek.

"Hij is nog steeds niet op zijn best, maar maakte een fantastische goal, kreeg meer kansen en stap voor stap komt hij terug," zei Guardiola.

"We moesten ons werk doen en dat hebben we gedaan. Veel kansen en de eerste drie punten van de competitie."

Aluminium

De bezoekers hadden al voor rust verder voor moeten staan, maar een combinatie van geluk en het aluminium hield de score laag.

Jeremy Doku krulde een inzet op de lat voordat Fodens lage schot op de paal werd getikt door Bratislava-doelman Dominik Takac.

Gündogan werd vervolgens de derde City-speler die pech had, toen nog een hard schot van de Duitser via de lat terugkwam.

Het enige dat ontbrak aan de dominante eerste helft van City was een doelpunt van Haaland.

Die kwam er na 58 minuten, toen de Noor doorliep op een pass van Rico Lewis, de keeper omspeelde en zijn 11e doelpunt in acht wedstrijden van dit seizoen binnenwerkte.

Guardiola kon Haaland in de slotfase een zeldzame rustpauze geven, maar City liep toch nog verder uit.

Een mooie steekbal van Foden werd afgewerkt door McAtee.