Stade Brest viert debuut Champions League met indrukwekkende zege op Sturm Graz

Stade Brest won de allereerste Europese wedstrijd
Stade Brest won de allereerste Europese wedstrijdČTK / AP / Christophe Ena
Stade Brest heeft zijn debuut in de UEFA Champions League (UCL) gevierd met een historische overwinning. Doelpunten van Hugo Magnetti en Abdallah Sima zorgden voor een 2-1 overwinning op Sturm Graz.

De Pirates maakten niet alleen hun debuut in deze competitie, maar speelden ook hun allereerste wedstrijd in Europees voetbal. Ze waren er dan ook op gebrand om een show op te voeren voor het luidruchtige thuispubliek, dat een schot van Kenny Lala al na minder dan 15 seconden geblokt zag worden, terwijl Magnetti van afstand naast schoot. Aan de andere kant dacht Seedy Jatta dat hij scoorde met een heerlijke knappe uithaal, maar zijn feest werd afgebroken nadat hij eerder in de actie werd betrapt op buitenspel.

Kort daarna keken de bezoekers tegen een 1-0 achterstand aan toen Magnetti een historische openingstreffer omspeelde met een uithaal. Buiten het strafschopgebied legde hij de bal op de borst en met een fraaie zwaai van zijn rechterschoen hamerde hij de bal in de benedenhoek voor het allereerste UCL-doelpunt van Brest.

Magnetti opende de score
Magnetti opende de scoreADIL BENAYACHE / Sipa Press / Profimedia

De Oostenrijkers kwamen diep in blessuretijd op gelijke hoogte door een toevallige eigen goal, toen een misplaatst schot van Bøving bij Edimilson Fernandes op het achterhoofd terechtkwam. De gastheren lieten zich niet van de wijs brengen en aanvoerder Brendan Chardonnet knikte direct na rust een kopbal nipt naast toen ze de leiding weer wilden nemen.

Minuten later konden de thuissupporters opnieuw juichen dankzij een treffer van Sima, die zijn lichaam krachtig gebruikte om zijn man te draaien in het strafschopgebied en vervolgens een schot langs Kjell Scherpen schoot.

Wedstrijdstatistieken
WedstrijdstatistiekenStatsperform

Bij de volgende aanval had Sima de kans om de voorsprong van de thuisploeg te verdubbelen, maar zijn kopbal vloog naast. Het maakte echter niet uit, want Sturm Graz bood weinig kansen in hun poging om een punt te redden en verslapte naarmate de 90 minuten vorderden. Het ging zelfs van kwaad tot erger toen Dimitri Lavalée in de slotfase een tweede gele kaart kreeg voor een overtreding op Magnetti. Hierdoor zijn de Oostenrijkers nu negen UCL-uitwedstrijden zonder overwinning sinds 2001, terwijl de ploeg van Éric Roy slechts de tweede overwinning van het seizoen in alle competities mocht vieren.

Flashscore Man van de Wedstrijd: Abdallah Sima (Brest)