Villa herhaalt tegen Bayern het kunstje van 1982 dankzij treffer supersub Jhon Duran

Jhon Duran kan zijn geluk niet op
Jhon Duran kan zijn geluk niet opMICHAEL STEELE / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Aston Villa heeft de beroemde overwinning op Bayern München in de Europa Cup-finale van 1982 herhaald dankzij de winnende treffer van Jhon Duran, waarmee de Duitse grootmacht woensdag met 1-0 werd verslagen.

De Colombiaanse aanvaller kreeg het voor elkaar dat Manuel Neuer elf minuten voor tijd uit zijn doel stormde en zag zijn lob in het doel verdwijnen. Villa, dat voor het eerst in 41 jaar weer op het hoogste Europese niveau speelt won daarmee ook hun tweede wedstrijd in de Champions League.

Bayern kwam ongeslagen en in vorm naar Villa Park sinds Vincent Kompany het roer overnam. Maar de bezoekers werden in het nauw gedreven door het strijdplan van Unai Emery en werden verrast toen Duran de lange pass van Pau Torres oppikte en van grote afstand over Neuer heen schoot.

Prins William behoorde tot de meer dan 40.000 Villa-fans die de mannen van Emery inspireerden om de enorme kloof in Champions League-ervaring tussen de twee teams te overbruggen.

Razendsnelle opmars

Nog maar vijf jaar geleden kwijnde Villa weg op het tweede niveau van het Engelse voetbal, maar sinds de Spanjaard twee jaar geleden de leiding overnam, hebben ze een razendsnelle opmars doorgemaakt. Na een comfortabele 3-0 overwinning op Young Boys in Zwitserland twee weken geleden, was het bezoek van de zesvoudig Europees kampioen het soort glamoureuze wedstrijd waar Villa-fans naar uitkeken en het stelde niet teleur.

Statistieken
StatistiekenFlashshare

Harry Kane overwon een enkelblessure waardoor hij in de slotfase van het 1-1 gelijkspel van Bayern tegen Bundesliga-kampioen Bayer Leverkusen afgelopen weekend moest worden gewisseld. Bayern had gemiddeld meer dan vier doelpunten per wedstrijd gemaakt in hun eerste zeven wedstrijden onder Kompany, waaronder een 9-2 afranseling tegen Dinamo Zagreb om hun Champions League-campagne te openen.

Goede organisatie

Ze domineerden vroeg in de wedstrijd, maar Kane's kopbal vanuit buitenspelpositie die goed werd gered door Emi Martinez was het dichstbijzijnde wapenfeit waarmee ze door de goed georganiseerde defensie van Emery wisten te breken. Villa dacht halverwege de eerste helft te scoren toen Torres uit een vrije trap de bal bij de tweede paal binnenwerkte.

Jacob Ramsey stond echter buitenspel in de opbouw en Villa's feestvreugde werd tenietgedaan. Ook Michael Olise was één van de sterren van Bayern die terugkeerde naar Engeland en de voormalige vleugelspeler van Crystal Palace werd de openingstreffer voor rust onthouden door een fantastische redding van Martinez.

De cijfers
De cijfersFlashshare

Kompany hield Jamal Musiala verrassend op de bank, maar de Duitse international werd gevraagd om na rust zijn bijdrage te leveren. Musiala baande zich na een uur bijna een weg door de Villa-defensie, maar zijn schot werd geblokt door Torres.

Supersub

In plaats daarvan was het Villa's eigen supersub die de wedstrijd naar zich toetrok. Vijf van Duran's zes doelpunten dit seizoen kwamen als invaller. De 20-jarige speler toonde zijn vermogen door Dayot Upamecano van zich af te houden en de bal over Neuer te tillen.

Villa had aan de andere kant nog belangrijke ingrepen van de eigen doelman nodig om een historische overwinning te behalen. Een pass van Musiala speelde de verdediging van de thuisploeg uit elkaar, maar Serge Gnabry kon Martinez niet verschalken. De Argentijn verrichtte vervolgens diep in de blessuretijd een nog betere redding door een kopbal van Upamecano te keren.