Arsenal wint oefenduel van Barcelona met 5-3 dankzij goals van Leandro Trossard

Arsenal-spelers vieren een goal van Trossard
Arsenal-spelers vieren een goal van TrossardAFP
Arsenal kwam twee keer op achterstand in Los Angeles, maar wist de Spaanse kampioen Barcelona uiteindelijk met 5-3 te verslaan in een vriendschappelijke wedstrijd in de nacht van woensdag op donderdag. Belgisch international Leandro Trossard maakte in de 55e en 78e minuut de treffers die de overwinning opleverden in het SoFi Stadium in Inglewood.

Het begin van de vermakelijke wedstrijd in de thuishaven van de Los Angeles Rams van de NFL werd met 30 minuten vertraagd doordat de teambus van Arsenal onderweg naar het stadion werd opgehouden in het verkeer. Toen de wedstrijd eindelijk begon, was Barcelona feller. Na een puike loopactie over de linkerflank  van de Marokkaanse vleugelaanvaller Abde Ezzalzouli kwamen de Catalanen in de zevende minuut op voorsprong. Zijn voorzet werd opgevangen door Raphinha, wiens schot in eerste instantie nog werd gered door Arsenal-doelman Aaron Ramsdale, maar de rebound was voor Robert Lewandowski, die de bal overtuigend binnenschoot.

Statistieken Arsenal - Barcelona
Statistieken Arsenal - BarcelonaFlashscore

Arsenal reageerde echter snel. Engels international Bukayo Saka maakte in de 13e minuut gelijk na slecht verdedigen van Barcelona-middenvelder Andreas Christensen. Saka miste daarna in de 22e minuut de kans om Arsenal op voorsprong te zetten vanaf de penaltystip. De vleugelspeler zag zijn schot aan de verkeerde kant van de paal belanden, nadat Ronald Araujo zich had vergrepen in het strafschopgebied.

Na een half uur kwam Barca weer op voorsprong, toen Raphinha's vrije trap van grote afstand via Martin Odegaard in de Arsenal-muur Ramsdale op het verkeerde been zette. Odegaard maakte dit vlak voor rust goed door de bal vanuit een voorzet van Saka door te koppen naar Arsenal's nieuwe aanwinst Kai Havertz,die de bal van dichtbij binnen kon tikken.

Trossard dribbelt tussen drie verdedigers door en scoort de 3-2
Trossard dribbelt tussen drie verdedigers door en scoort de 3-2AFP

Trossard de beslissende factor

Arsenal domineerde lange tijd in de tweede helft en Saka miste al vroeg een gouden kans om de Gunners op voorsprong te zetten, toen hij vanaf vijf meter over schoot. De dominantie van Arsenal werd uiteindelijk uitgedrukt in de score toen Trossard in de 55e en 78e minuut het doel vond en de stand op 4-2 bracht. Ferran Torres scoorde nog voor Barcelona in de 88e minuut om de Catalanen een sprankje hoop te geven, maar Fabio Vieira zorgde een minuut voor tijd voor de 5-3 eindstand met een lekker afstandschot.

Jurrien Timber houdt Sergino Dest van zich af
Jurrien Timber houdt Sergino Dest van zich afAFP

Arsenal-aanwinst Jurrien Timber speelde de hele wedstrijd vanaf linksback, een positie die hij bij Ajax slechts vier keer had bekleedt. Hij deed het vandaag zeer naar behoren en liet een goede indruk achter bij de fans. Frenkie de Jong werd in de rust ingebracht bij Barcelona en speelde de hele tweede helft. Zijn hoogtepunt was een heerlijke dieptepass op Alejandro Balde in de 80e minuut, die vervolgens op de lat schoot.