Voormalig VVV'er Wright schiet de VS langs Jamaica na controversiële gelijkmaker

Haji Wright (R) was de matchwinner met twee treffers
Haji Wright (R) was de matchwinner met twee treffersProfimedia
Haji Wright was vannacht de held van de Verenigde Staten met twee doelpunten in de verlenging van de 3-1 overwinning op Jamaica in de halve finale van de CONCACAF Nations League in Texas.

De Amerikaanse aanvaller Wright - die zaterdag in blessuretijd de winnende treffer maakte voor Coventry City in een verrassende overwinning op Wolves in de Engelse FA Cup - scoorde twee keer in de verlenging om een zwaarbevochten overwinning voor de titelverdediger te bezegelen in het AT&T Stadium.

Wright was zondag pas door coach Gregg Berhalter opgenomen in de Amerikaanse selectie nadat Norwich City-aanvaller Josh Sargent zich laat had teruggetrokken met een enkelblessure.

Hoofdrol

De 25-jarige aanvaller uit Los Angeles, die een verleden heeft bij VVV-Venlo, eiste echter direct een hoofdrol op in een cruciale wedstrijd toen hij in de 63e minuut inviel voor Timothy Weah. Wright maakte zijn eerste doelpunt na 96 minuten: na een subtiele pass van invaller Giovanni Reyna schoot hij laag langs Jamaica-doelman Andre Blake.

De Amerikaanse aanvaller kreeg daarna nog een prachtige assist van Reyna om te tekenen voor zijn tweede treffer en in de 109e minuut maakte hij er 3-1 van. "Het was geen goede start voor ons aan het begin van de wedstrijd, maar we vonden onze weg terug en kwamen weg met een voorsprong van twee doelpunten aan het einde," zei Wright. "De start van mijn seizoen was niet zo geweldig, dus ik moest gewoon doorgaan en blijven vertrouwen op mijn kwaliteiten en proberen te doen waar ik goed in ben."

Reyna zei ondertussen dat hij vastberaden was om zijn kans te grijpen nadat hij als invaller binnen de lijnen kwam. "Als groep zijn we er trots op dat we er klaar voor zijn als we echt moeten en Haji en ik waren er allebei klaar voor vanavond," zei Reyna. "We probeerden gewoon dingen te creëren en gelukkig maakte hij twee geweldige loopacties en kon ik hem vinden. Maar hij deed het moeilijke gedeelte."

Het scoreverloop
Het scoreverloopFlashsha.re

Controversiële gelijkmaker

Het was een wrede nederlaag voor Jamaica, dat in de eerste minuut van de reguliere speeltijd al op voorsprong kwam en pas in de zesde minuut van de extra tijd een controversiële gelijkmaker incasseerde. De Amerikaanse verdediger Miles Robinson nam een corner en de bal belandde via Jamaica-invaller Cory Burke in het net, waardoor het 1-1 werd. De gelijkmaker was echter omstreden, want het doelpunt viel in de zesde minuut van de extra tijd. Even daarvoor hadden de officials vier minuten extra tijd aangegeven, maar dat werd zonder uitleg veranderd naar vijf minuten.

Jamaica begon de halve finale van donderdag met een sterk uitgedunde basisopstelling door blessures en schorsingen van een aantal belangrijke spelers. Michail Antonio, Ethan Pinnock en Amari'i Bell uit de Engelse Premier League ontbraken allemaal door blessures, terwijl Aston Villa-aanvaller Leon Bailey om disciplinaire redenen geschorst was. Voormalig Everton-aanvaller Demarai Gray en Shamar Nicholson waren ook geschorst.

De spelersbeoordelingen van Flashscore
De spelersbeoordelingen van FlashscoreFlashsha.re

Toch leek het er lange tijd op dat Jamaica genoeg had gedaan om de wedstrijd naar zich toe te trekken, ondanks dat de VS lange tijd domineerde in balbezit. Greg Leigh bracht Jamaica al na 30 seconden op voorsprong. Bobby DeCordova-Reid profiteerde van een fout van VS-verdediger Antonee Robinson en zette voor op de Oxford United-verdediger, die Joe Scally omspeelde en de bal in het doel werkte.

De VS belegerde daarna het Jamaicaanse doel en creëerde kans na kans, maar vond maar geen weg door de defensie van de bezoekers. Na rust leverde de komst van Reyna de ploeg van Gregg Berhalter meer dreiging op en die zet betaalde zich uit met twee prachtige assists in de verlenging. De VS neemt het zondag in de finale op tegen Mexico, dat later vannacht met 0-3 won van Panama.