Amerikaanse voetbalbond keurt racistische bejegening aan het adres van Weah af

Timothy Weah verlaat het veld na zijn rode kaart
Timothy Weah verlaat het veld na zijn rode kaartAFP
De Amerikaanse voetbalbond heeft de racistische bejegening richting spelers na de nederlaag tegen Panama op de Copa América hard veroordeeld. Na het verrassende 2-1 verlies van het gastland in de poulefase kregen meerdere spelers via sociale media racistische opmerkingen te verduren. Vooral Timothy Weah, de aanvaller met Liberiaanse roots, was een mikpunt.

"Er is in het voetbal absoluut geen plaats voor dergelijk hatelijk en discriminerend gedrag", meldde US Soccer in een verklaring op X (Twitter). "Deze acties zijn niet alleen onaanvaardbaar, maar ook in strijd met de waarden van respect en inclusiviteit die wij als organisatie hooghouden."

Een van de zwarte Amerikaanse spelers die doelwit waren van racisme was Weah. De aanvaller - zoon van de voormalige Liberiaanse voetballer George Weah - kreeg in de achttiende minuut een directe rode kaart voor het slaan van een tegenstander op zijn achterhoofd.

3 punten

De Verenigde Staten kwamen in de tweede groepswedstrijd nog wel op voorsprong tegen Panama. Vier minuten later was het alweer gelijk, waarna Panama in de slotfase de 2-1 maakte. Weah zei na de wedstrijd dat hij zijn team en zijn land in de steek had gelaten.

Na twee duels staan de VS en Panama in de poule op 3 punten. Uruguay staat bovenaan met twee overwinningen, Bolivia is na twee duels nog puntloos.