Argentinië bereikt halve finale Copa America na drie gemiste penalty's van Ecuador

Martinez was de held voor Argentinië
Martinez was de held voor Argentinië AFP
Emiliano Martinez heeft Argentinië aan een plek in de halve finale van de Copa America geholpen. De doelman van pakte tijdens de strafschoppenserie tegen Ecuador twee penalty's en werd weer eens de held van de natie.

Argentinië had het moeilijk in het NRG Stadium in Texas. In de beginfase hield Martinez zijn ploeg op de been met reddingen op inzetten van Moises Caicedo en Jeremy Sarmiento.

De wereldkampioen en tevens titelverdediger in de Copa kreeg naarmate de eerste helft vorderde steeds meer grip op de wedstrijd en via Enzo Fernandez kreeg het een kans, maar de middenvelder kopte naast.

Tien minuten voor rust was het alsnog raal. Alexis Mac Allister kopte een corner van Lionel Messi door waardoor de ingelopen Lisandro Martinez alleen maar tegen de bal aan hoefde te lopen: 1-0.

Gemiste penalty

Na rust gingen de Ecuadorianen op zoek naar de gelijkmaker en na een uur spelen leek het die ook te vinden. Rodrigo De Paul maakte hands in de eigen zestien en Enner Valencia mocht aanleggen vanaf elf meter. De topscorer aller tijden van Ecuador raakte echter de paal waardoor Argentinië de voorspring behield.

De Argentijnen leken stand te houden, maar in de 91e minuut moest de verdediging voor het eerst dit toernooi buigen. Kevin Rodriguez kopte een voorzet van John Yeboah binnen en dwong een verlenging af. Daarin werd niet gescoord en een strafschoppenserie moest beslissing brengen.

Messi nam de eerste voor Argentinië. Hij koos voor een een Panenka, maar raakte de lat en zag de bal uit het doel stuiteren. Martinez bewees zijn ploeg een dienst door de inzet van Angel Mena te keren en even later pakte hij ook die van Alan Minda.

Nicolas Otamendi schoot de beslissende strafschop binnen voor de Argentijnen, die in de halve finale uitkomen tegen de winnaar van de kwartfinale tussen Canada en Venezuela.