Argentinië naar finale Copa América met scorende Lionel Messi tegen Canada

Argentijnse spelers vieren het doelpunt van Julian Alvarez
Argentijnse spelers vieren het doelpunt van Julian AlvarezAFP
Argentinië heeft zich voor het eerst in 31 jaar als titelverdediger verzekerd van een plaats in de finale van de Copa América door Canada met 2-0 te verslaan in het MetLife Stadium in New Jersey.

Beide ploegen bereikten de halve finale na succesvolle strafschoppenreeks waarin Argentinië Ecuador versloeg en de Canada Venezuela. Argentinië dreigde vanaf het begin de Canadezen te domineren, pas het derde CONCACAF-team bij de laatste vier van het toernooi. Canada was tijdens hun debuut in de Copa América het eerste team uit de regio dat zo ver kwam sinds de VS in 2016.

Het duurde niet lang voordat de regerend wereldkampioen de eerste treffer maakte, toen Julian Alvarez fantastisch afrondde met een lage schuiver nadat hij de bal had gekregen van Rodrigo de Paul. Het was de eerste keer in 10 competitieve wedstrijden dat de Canada een treffer tegen kregen in de openingsfase.

Hoewel Angel Di Maria dicht bij een verdubbeling van de Argentijnse voorsprong kwam met een volley met nog 10 minuten te spelen in de eerste helft, was het Canada dat de helft sterker afsloot. Jonathan David dwong Emiliano Martinez ternauwernood tot een puntgave redding op slag van rust. Canada's 2-0 nederlaag tegen Argentinië in de toernooi-opener was de enige keer dat ze verloren van een CONMEBOL-ploeg in een continentaal toernooi deze eeuw en tot dusver ook hun enige nederlaag in dit toernooi.

Slechts zes minuten in de tweede helft kon Canada niet anders dan met dezelfde marge achter komen te staan, toen Lionel Messi het laatste tikje uitdeelde nadat een schot van Enzo Fernandez van richting veranderde. De tweede treffer van Argentinië neutraliseerde elke Canadese dreiging voor de laatste 30 minuten en zo werd Canada het 11e opeenvolgende slachtoffer voor de Argentinië op het continentale toernooi.

Messi's 14e treffer op de Copa América bleek meer dan voldoende voor de Argentijnen, die ook voor het eerst in de halve finale een nul op het scorebord wisten te houden sinds ze in 2016 de Verenigde Staten met vier doelpunten wisten te verslaan.

Argentinië zal het in de finale moeten opnemen tegen Uruguay of Colombia en zijn nu ongeslagen in de normale speeltijd van een groot toernooi op Amerikaanse bodem sinds Roemenië hen uit het toernooi knikkende op het WK van 1994. Terwijl de drievoudig wereldkampioenen de derde opeenvolgende finaleplaats op grote toernooien bereikte, verlaat Canada de competitie met opgeheven hoofd, omdat het verder is gekomen dan verwacht.

Flashscore Man van de Wedstrijd: Rodrigo de Paul (Argentinië)