Brazilië overtuigt nog niet maar bereikt kwartfinale Copa na gelijkspel met Colombia

Colombia's Deiver Machado en Brazilië's Raphinha in actie
Colombia's Deiver Machado en Brazilië's Raphinha in actieAFP
Brazilië speelde dinsdag in Californië met 1-1 gelijk tegen Colombia en plaatste zich daarmee voor een spannende kwartfinale van de Copa America tegen Uruguay. Colombia, dat met zeven punten bovenaan Groep D eindigde, neemt het bij de laatste acht op tegen Panama.

De wedstrijd tussen Colombia, ongeslagen sinds maart 2022, en vijfvoudig WK-winnaar Brazilië deed zijn naam eer aan, want de twee ploegen gingen er vanaf de aftrap meteen keihard in. In een hectisch eerste kwartier in het Levi's Stadium kreeg Vinicius Jr een gele kaart nadat hij per ongeluk James Rodriguez had geraakt tijdens een duel om een losse bal, waardoor de vleugelspeler is geschorst voor de wedstrijd tegen Uruguay.

Rodriguez scoorde bijna de openingstreffer toen hij de lat raakte uit de vrije trap die volgde. In de 12e minuut liet Raphinha zien hoe het moet met een sublieme vrije trap in de bovenhoek die Brazilië op voorsprong zette. Colombia dacht op gelijke hoogte te komen toen Davinson Sanchez een gevaarlijke voorzet van Rodriguez binnenkopte, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel na een lange VAR-controle.

Brazilië claimde een strafschop in de 42e minuut toen Daniel Munoz Vinicius neerhaalde in het strafschopgebied, maar herhalingen toonden aan dat de Colombiaanse verdediger de bal aanraakte. Colombia-aanvaller Jhon Cordoba vond vervolgens ruimte aan de rand van het strafschopgebied en speelde een schitterende steekbal naar Munoz, die zijn inzet in het net schoot om de stand gelijk te trekken in de eerste helft.

Statistieken Brazilië - Colombia
Statistieken Brazilië - ColombiaFlashscore

Ondanks de verzengende hitte in Californië lieten beide ploegen de intensiteit na de rust niet zakken en Raphinha kwam in de 59e minuut dicht bij een treffer uit een vrije trap, maar schoot net naast. Colombia kreeg ook kansen om te scoren in de tweede helft, waarvan de beste op naam kwam van invaller Rafael Borre, die van dichtbij over de lat schoot.

Colombia-doelman Camilo Vargas moest scherp zijn om een afstandsschot van Andreas Pereira diep in de blessuretijd uit zijn doel te houden, een redding die het gelijkspel behield en Colombia's ongeslagen reeks van 26 wedstrijden verlengde.