Canada maakt statement met historische zege tegen Peru op Copa América

Jonathan David maakte het enige doelpunt van de wedstrijd
Jonathan David maakte het enige doelpunt van de wedstrijdAFP
De nieuwe coach van Canada, Jesse Marsch, noemde de 1-0 overwinning op Peru tijdens de Copa América dinsdag een belangrijk moment in de geschiedenis van het land. De eerste overwinning op een Zuid-Amerikaanse tegenstanders in 24 jaar vergroot Canada's kansen om de knock-outfase te bereiken.

Canada had sinds de komst van Marsch van vorige maand nog niet gewonnen of zelfs ook maar gescoord, met 4-0 verlies tegen Nederland, een 0-0 gelijkspel tegen Frankrijk en een 2-0 nederlaag tegen Argentinië in de Copa-wedstrijd. Het winnende doelpunt van Jonathan David onder zware omstandigheden in Kansas City op dinsdag betekende echter een keerpunt, zei Marsch.

"Ik kijk naar het resultaat en ik weet dat de jongens enthousiast zijn om geschiedenis te schrijven", vertelde hij aan verslaggevers. "Dat was een groot moment. Maar ik kijk meer naar de situatie waarin het team zich bevond. Het was heet. De eerste helft begonnen we goed, maar toen begon Peru ons onder druk te zetten... We hadden het erover dat we een groot statement wilden maken, geschiedenis wilden schrijven, wilden laten zien dat we klaar zijn voor grotere uitdagingen.''

Statistieken van de wedstrijd
Statistieken van de wedstrijdFlashsha.re

"In de tweede helft reageerden we echt goed. Ik vond dat alle drie de wissels zich lieten gelden en ons vooruit hielpen." Canada maakte optimaal gebruik van hun numerieke voordeel nadat voormalig FC Emmen-verdediger Miguel Araujo vroeg in de tweede helft van het veld werd gestuurd voor een zware overtreding op Jacob Shaffelburg.

Peru-trainer Jorge Fossati vond dat de Canadezen te fysiek waren. "Ik vecht de rode kaart niet aan, maar veel anderen zouden dat wel doen," zei Fossati. "Ik begrijp dat dit een fysieke wedstrijd is, maar de tegenstanders duwen tegen je rivaal is niet juist."