Canada na strafschoppen ten koste van Venezuela naar halve finale Copa America

Alphonso Davies van Canada viert de overwinning
Alphonso Davies van Canada viert de overwinningProfimedia
Canada heeft zich gekwalificeerd voor de halve finale van de Copa America. Na een 1-1 gelijkspel tegen Venezuela nam het na 120 minuten voetbal de strafschoppen beter. Canada debuteert op het toernooi.

Het kwartfinaleduel kenmerkte zich door spanning en vele wendingen. Beide teams kregen legio kansen - ook vanad elf meter - maar misten voornamelijk. Toch vielen er ook doelpunten en waren er geweldige reddingen van doelmannen te aanschouwen.

Canada mag het in de halve finale opnemen tegen titelverdediger Argentinië. De andere twee halvefinalisten komen uit de wedstrijden tussen Colombia en Panama en Uruguay tegen Brazilië. Die worden in de nacht van zondag op maandag afgewerkt.

Wereldgoal

Nadat Canada op voorsprong was gekomen maakte de Venezolaanse aanvaller Salomon Rondon halverwege de tweede helft misschien wel het mooiste doelpunt van het toernooi. De voormalig speler van onder andere Everton en Newcastle United besloot van halverwege de helft van Canada de bal over doelman Maxime Crépeau te tillen. Rondon verlaat de Copa met drie treffers achter zijn naam.

Tijdens de strafschoppenserie wist de topscorer aller tijden van Venezuela de eerste penalty raak te schieten, maar het was Crépeau die de grote held van de werd door twee penalty's te keren. De Canadese goalie stopte de poging van Wilker Angel en kreeg een hand tegen de inzet van Savarino die op de paal uiteenspatte.

Eerbetoon

Canada was in de eerste helft al na 13 minuten op voorsprong gekomen. Jacob Shaffelburg was de maker van het doelpunt en bracht een eerbetoon aan zijn teamgenoot Tajon Buchanan. Het shirt van de Canadese speler, die tijdens een training zijn been brak, werd getoond.

Buchanan liep de blessure tijdens het toernooi op en werd afgelopen woensdag geopereerd.

De 1-1 eindstand deed het aantal kansen dat gecreëerd werd tijdens de wedstrijd geen eer aan. Vooral Canada kreeg veel mogelijkheden om de wedstrijd eerder te beslissen. Het team van bondscoach Jesse Marsch kreeg op de counter kans na kans, maar door verkeerde keuzes werd het net maar niet gevonden.

Door drie missers van Venezuela tijdens de strafschoppen ontsnapten de Canadezen aan een wrange uitschakeling.

Endrick

Aankomende nacht worden de laatste twee kwartfinales afgewerkt. Brazilië neemt het dan op tegen de gedeeld recordkampioen Uruguay en Panama komt Colombia tegen. De Brazilianen zullen het zonder sterspeler Vinicius Junior moeten stellen. Dat betekent volgens bondscoach Dorival Júnior dat het supertalent Endrick zijn basisdebuut gaat maken voor Brazilië. De 17-jarige aanvaller kwam al wel negen keer in actie voor de Seleçao en wist al drie keer te scoren.