Christian Pulisic scoort voor Verenigde Staten en begint Copa met zege op Bolivia

Folarin Balogun van de VS viert het tweede doelpunt van zijn team tijdens de 2024 Copa America AFP
Op bekend terrein in het hart van Texas trapte de Verenigde Staten hun Copa América-campagne af met een overtuigende 2-0 overwinning op Bolivia. Doelpunten in de eerste helft van Christian Pulisic en Folarin Balogun waren genoeg om Amerika voor het eerst sinds de editie van 1995 weer eens met een overwinning van start te laten gaan.

Het gevoel bestaat dat gastland Verenigde Staten steeds meer kans maakt om ooit het eerste niet-Zuid-Amerikaanse land te worden dat het oudste continentale toernooi zal winnen. Vol zelfvertrouwen na een pittig gelijkspel op de toernooifavorieten Brazilië, had de Verenigde Staten al in de openingsminuut de leiding moeten nemen via Balogun.

Team USA kwam een paar seconden later echter wel op voorsprong via aanvoerder Pulisic. Hij kreeg de bal aan de linkerkant na een korte corner, voordat hij veel te veel ruimte kreeg om de bal voorbij Guillermo Viscarra te krullen. Door de treffer kwam Pulisic op gelijke hoogte met Brian McBride, de nummer vijf van de nationale doelpuntenmakers aller tijden.

Pulisic viert doelpunt
Pulisic viert doelpuntAFP

Bolivia zag in de afgelopen 12 maanden veel ervaren spelers afscheid nemen en was nog voor rust hard op weg naar een twaalfde opeenvolgende nederlaag in de groepsfase van de Copa América, toen Balogun dit keer geen fout maakte en de voorsprong verdubbelde. Op aangeven van Pulisic kreeg hij alle tijd van de wereld om de bal naar links te schuiven, waarna hij de bal klinisch in de hoek van het doel werkte.

Bondscoach Antonio Carlos Zago, die als speler de bijnaam Terminator kreeg, aarzelde niet om in de rust driemaal te wisselen. Door zijn manschappen naar voren te sturen op weg naar een aansluitingstreffer maakte de toernooiwinnaar van 1963 zich achterin extra kwetsbaar.

Wedstrijdstatistieken
WedstrijdstatistiekenFlashscore

Eerst was het de buitenspelval die nog redding bracht, toen Timothy Weah een kans voor Balogun creëerde. Even later onthield Viscarra na knap voetenwerk Pulisic een tweede kans. De Boliviaanse verdedigers telden hun zegeningen na een wissel van Balogun, die hen de hele avond had geterroriseerd met zijn snelheid en kracht.

Zijn vervanger Ricardo Pepi testte Viscarra vervolgens nog drie keer in even zoveel minuten. De VS heeft nu zes overwinningen op rij in het AT&T Stadium, maar gaat nu naar Atlanta voor de volgende groepswedstrijd tegen Panama.