Colombia verslaat Costa Rica en plaatst zich voor knock-outfase van Copa America

Davinson Sanchez viert de 2-0
Davinson Sanchez viert de 2-0AFP
Colombia boekte vrijdag een 3-0 overwinning op Costa Rica in Groep D en verzekerde zich zo van een plek in de kwartfinales van de Copa America dankzij treffers van Luis Diaz, Davinson Sanchez en Jhon Cordoba. 'Los Cafeteros' boekten een tiende overwinning op rij en een 25e wedstrijd zonder nederlaag op de missie om een eerste Copa America titel sinds 2001 te veroveren.

Colombia staat na speelronde twee bovenaan met zes punten, voor Costa Rica met één en Brazilië met vier punten. Paraguay staat onderaan met nul punten. Als het Colombia lukt de koppositie vast te houden, wordt een waarschijnlijke kwartfinale tegen Uruguay vermeden. Daarvoor is minimaal een gelijkspel in de laatste groepswedstrijd tegen Brazilië op dinsdag nodig. Ondanks het verlies is Costa Rica, dat één punt heeft, nog steeds in de running, maar ze moeten winnen in hun laatste wedstrijd tegen Paraguay en hopen dat Brazilië verliest van Colombia, terwijl een verschil van zes in het doelsaldo tussen de twee landen moet worden goedgemaakt.

Stand Copa America groep D na speelronde twee
Stand Copa America groep D na speelronde tweeFlashshare

Colombia begon goed aan de wedstrijd en nam in de 31e minuut de leiding via Liverpool-vleugelspeler Diaz, die zelfverzekerd een strafschop nam nadat Costa Rica-doelman Patrick Sequeira Cordoba in het strafschopgebied omver had gelopen.

Toen Costa Rica op zoek ging naar de gelijkmaker, gaf het veel ruimte weg op de helft van de tegenstander en Colombia wist dat af te straffen. Oud-Ajacied Sanchez omspeelde verdediger Juan Pablo Vargas en kopte in de 59e minuut de corner van Jhon Arias van dichtbij langs Sequeira. Na zijn doelpunt hield Sanchez het shirt omhoog van teamgenoot Jhon Lucumi, die de wedstrijd miste vanwege een blessure.

Cordoba rondde de score drie minuten later af nadat hij zijn aanloop perfect had getimed om buitenspel te vermijden en de lange bal van James Rodriguez op te vangen, waarna hij rustig langs Sequeira schoof.