Gastland Verenigde Staten verliest van Uruguay en is uitgeschakeld op Copa

Christian Pulisic is uitgeschakeld op de Copa
Christian Pulisic is uitgeschakeld op de CopaAFP
De Verenigde Staten, het gastland van de Copa América, heeft een vroegtijdig einde van de groepsfase beleefd door in het Arrowhead Stadium in Kansas City met 1-0 te verliezen van 15-voudig winnaar Uruguay.

Door de schokkende 2-1 nederlaag tegen Panama in hun tweede groepswedstrijd bevond de Verenigde Staten zich in een hachelijke positie toen ze tegenover Uruguay stonden - een gelijkspel was een absoluut minimum en als Panama Bolivia zou verslaan, zou alleen een overwinning genoeg zijn om door te gaan naar de kwartfinales. De mannen van Gregg Berhalter toonden voor rust veel intensiteit en inzet, maar dat vertaalde zich zelden in iets dat ook maar in de buurt kwam van een doelpoging. Ondertussen is Marcelo Bielsa La Celeste aan het vormen tot een van zijn typische teams - vol energie, zowel aan als van de bal. Toch hadden ze in de eerste helft ook moeite om de doelman van de tegenstander te bedreigen, hoewel Darwin Núñez en Matías Viña tenminste pogingen in de richting van het net afvuurden, terwijl Matt Turner in het Amerikaanse doel nooit in de problemen kwam.

Tegen de rust kwam Panama op voorsprong in hun ontmoeting met Bolivia, waardoor de VS nog meer behoefte kreeg aan een doelpunt. Ze bleven echter tandloos in het laatste deel van de wedstrijd, wat verergerd werd door de afgwezigheid van Folarin Balogun, die eind eerste helft gewisseld moest worden na een botsing met Uruguay-doelman Sergio Rochet. Toen kwam er een wending en de VS had het aan Bolivia te danken dat de stand gelijk kwam in Orlando, maar dat was al snel irrelevant toen Mathías Oliveira vanuit de rebound Turner passeerde nadat de eerste kopbal van Ronald Araújo was gered. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Berhalter en co. genoeg te klagen hadden, want Oliveira leek buitenspel te staan op het moment van Araújo's kopbal.

Door nog een doelpunt van Panama stond de VS op het punt van uitschakeling. Terwijl de Verenigde Staten zelf wanhopig op zoek waren naar doelpunten, was het Uruguay dat het volgende schot op doel liet aantekenen, toen Nicolás de la Cruz werd ontzegd door Turner. Nog een Panama-treffer maakte uiteindelijk een einde aan de hoop van de VS, maar zelfs als een overwinning genoeg zou zijn geweest, kwamen ze nooit in de buurt daarvan tegen de goed getrainde Uruguayanen. Na een goede start tegen Bolivia was het gastland ondermaats en liet het zien dat er nog veel werk aan de winkel is in aanloop naar het WK van 2026, dat ook op eigen bodem wordt gespeeld. Bielsa's ploeg heeft een record van 100% en zal een zware wedstrijd voor de boeg hebben tegen Brazilië of Colombia, hun waarschijnlijke tegenstanders bij de laatste acht.