James Rodriguez schittert in kwartfinale voor Colombia bij zeer ruime zege op Panama

James Rodriguez viert feest na het benutten van de penalty: 2-0
James Rodriguez viert feest na het benutten van de penalty: 2-0Reuters
De nummer 3 van de Copa América in 2021, Colombia, heeft opnieuw de halve finales gehaald in de competitie, nadat drie doelpunten in de eerste helft in het State Farm Stadium in Glendale een voorbode waren voor een 5-0 overwinning op Panama.

Panama heeft nu vijftien duels op een rij niet gewonnen van Colombia, gaf onlangs een reeks van tien zege onderbroken zag door een gelijkspel met Brazilië aan het einde van de groepsfase. Al na acht minuten lag Colombia op koers om een nieuwe 'winning streak' op te starten. James Rodriguez krulde een gevaarlijke indraaiende corner richting Jhon Cordoba die de Panamese doelman Mosquera te slim af was en kopte raak: 1-0.

Zeven minuten later verdubbelde Colombia de score toen de Italiaanse scheidsrechter Maurizio Mariani naar de penaltystip wees nadat Jhon Arias in het strafschopgebied onderuit was gehaald door doelman Orlando Mosquera en Edgardo Farina. Rodriguez nam de verantwoordelijkheid bij deze standaardsituatie en stuurde Mosquera de verkeerde kant op voor zijn eerste interlandgoal sinds oktober: 2-0.

De mannen van bondscoach Nestor Lorenzo werden kort daarna even met beide benen op de grond gezet, toen een Panamese vrije trap vanaf de linkervleugel op het hoofd van Roderick Miller werd gekruld. Zijn inzet raakte de paal en zou de lijn zijn gepasseerd als Colombia-doelman Camilo Vargas de bal niet instinctief op het laatste moment had weggewerkt. Colombia hergroepeerde zich en vier minuten voor rust maakte Rodriguez een vroeg einde aan de wedstrijd. Hij nam een snelle vrije trap en zag Luis Diaz lopen, die buitenspel ontweek en de bal over de gestrande Mosquera lifte: 3-0.

Wedstrijd statistieken
Wedstrijd statistiekenFlashscore

Panama begon dus met een fikse achterstand aan de tweede helft. Het schot van Richard Rios uit een vrije trap dat ternauwernood werd afgeketst, was tot 20 minuten voor tijd het dichtst bij een schot op doel.

Terwijl de wedstrijd langzaam doofde, ging Daniel Munoz neer op de rand van het strafschopgebied maar kreeg geen penalty. Colombia kreeg wel een vrije trap die door Rios van 25 meter langs Mosquera werd gewerkt. Een vreselijke actie in blessuretijd van Jose Cordoba op Santiago Arias leverde Colombia een tweede penalty van de avond op, die Miguel Borja benutte om de overwinning af te ronden: 5-0.

De kampioenen van 2001 gaan zo comfortabel door naar de halve finale tegen Uruguay, terwijl Panama's eerste knock-outduel in de Copa América een einde maakt aan een reeks van twee gewonnen wedstrijden.

Flashscore Man van de Wedstrijd: James Rodriguez (Colombia)