Panama verzilvert zege op VS met overwinning op Bolivia en bereikt kwartfinale Copa

De spelers van Panama vieren de 3-1 van César Yanis die de overwinning verzekertAFP
Panama staat voor het eerst in de kwartfinales van de Copa América nadat invallers Eduardo Guerrero en César Yanis in de tweede helft van de wedstrijd scoorden voor een 3-1 overwinning op Bolivia in het Inter & Co Stadium in Orlando, FL.

Panama hoopte dat het al gekwalificeerde Uruguay hen een handje zou kunnen helpen met ten minste een gelijkspel tegen de Verenigde Staten, maar ging vanaf het eerste fluitsignaal van de wedstrijd zelf in de aanval, wetende dat een overwinning in Florida de doorgang uit Groep C vrijwel zeker zou stellen ten koste van de gastheren van het toernooi.

Bolivia-doelman Guillermo Viscarra moest kort voor het kwartier in actie komen toen Jovani Welch een spectaculaire poging van afstand recht op hem af loste. De doelman kon echter niets doen om te voorkomen dat Panama in de 22e minuut de score opende, toen José Fajardo - vers van zijn late match-winner tegen de VS - een halfvolley achter in het net schoot. Bolivia had nu een wonder nodig om hun droom van een plaats in de kwartfinale in leven te houden. Met ongeveer 30 minuten op de klok liet Bolivia een kans onbenut om weer op gelijke hoogte te komen, toen Miguelito een opgeluchte Orlando Mosquera niet kon verslaan.

Net als in de eerste helft vloog Panama uit de startblokken na de rust, met nog een poging van Welch die goed gered werd door Viscarra. Fajardo kopte vervolgens onder druk met zijn hoofd centimeters over de lat. Los Canaleros probeerden hun voorsprong uit te breiden, terwijl de wedstrijd tussen de VS en Uruguay nog steeds doelpuntloos was. Het leek erop dat Bolivia de Panamese harten ging breken in de 69e minuut, toen de ingevallen Bruno Miranda een onmiddellijke impact maakte door zelfverzekerd een pass in het strafschopgebied aan te nemen en voorbij Mosquera te schuiven. Er volgden echter nog meer wendingen in het verhaal van Groep C. Even nadat Mathías Olivera had gescoord om Uruguay op voorsprong te zetten tegen de VS, had Guerrero, een nieuwkomer van de Panamese bank, geen beter moment kunnen kiezen om zijn allereerste doelpunt op het internationale podium te maken, met een briljante kopbal langs Viscarra die zijn teamgenoten en fans in vervoering bracht.

Yanis zorgde ervoor dat Panama zeker was van de knock-outs met een derde doelpunt in de blessuretijd met een prachtige treffer die in de rechterbovenhoek belandde. Ze kunnen nu uitkijken naar een ontmoeting met waarschijnlijk Brazilië of Colombia in de kwartfinales, een echte test voor hun capaciteiten. Bolivia zal blij zijn dat het dit toernooi achter zich kan laten, nadat het zonder een punt en met slechts één doelpunt het toernooi verliet.