Tien man Uruguay schakelen Brazilië na doelpuntloos gelijkspel uit via strafschoppen

Manuel Ugarte viert feest nadat hij heeft de winnende heeft gescoord in de strafschoppenserieAFP
Tegen alle verwachtingen in hielden de tien van Uruguay Brazilië op afstand door ze met 4-2 te verslaan op strafschoppen en zo voor het eerst in 13 jaar door te dringen tot de halve finales van de Copa América. Daarin zal Uruguay het opnemen tegen Colombia.

Met een halve-finaleplaats tegen Colombia in het vooruitzicht en acht van de laatste tien ontmoetingen tussen de twee Zuid-Amerikaanse zwaargewichten met minstens drie doelpunten, wachtte het publiek in Sin City op een spektakel van het mooie spel. Er stond veel op het spel, maar doordat de belangen hoog waren, moest elke pass fel bevochten worden. De eerste echte kans viel iets na het half uur voor de Brazilië.

Even nadat Darwin Nunez een kopbal tergend langzaam over het houtwerk had laten vliegen, dook Raphinha aan de andere kant op met ruimte in het strafschopgebied, maar Sergio Rochet werkte zijn krachtige weg. De doelman van Internacional was grotendeels verantwoordelijk voor het feit dat de Uruguay op gelijke hoogte bleek met nog een redding in de blessuretijd op een inzet van Raphinha.

Geen van beide ploegen had eerder in dit toernooi een achterstand opgelopen en nadat Federico Valverde met een afstandschot Uruguay hun eerste schot op doel bezorgde, begon het in de laatste 30 minuten warm te draaien in het Allegiant Stadium.

Net toen de mannen van Marcelo Bielsa dachten dat ze de wedstrijd onder controle hadden, kreeg Brazilië een voordeel toen Nahitan Nandez na een VAR-controle voor een duel met Rodrygo met rood werd bestraft. Zo moest Uruguay met 10 man de hongerige Seleçao op afstand houden in de laatste 16 minuten.

Ondanks de beste pogingen van Uruguay was het daarna alleen nog maar Brazilië wat de klok sloeg, hoewel de mannen in het geel moeite hadden om een opening te vinden toen het er echt toe deed. Geen enkel team onderscheidde zich van het andere toen het einde van de wedstrijd naderde, en voor de derde keer in vier kwartfinales van deze Copa América kwamen er strafschoppen.

Uruguay, dat al twee keer eerder op rij uit het toernooi werd geknikkerd na strafschoppen, zag Brazilië slecht beginnen met een misser van Eder Militao. Uruguay schoot zelf de eerste drie strafschoppen raak en hoefden er nog maar één te nemen nadat Douglas Luiz de paal had geraakt.

De overwinning kwam er uiteindelijk via de laatste strafschop van Manuel Ugarte, nadat Jose Maria Gimenez zijn eerdere kans had gemist. Brazilië slaagde er voor het eerst in drie toernooien dus niet in om de halve finales te bereiken. Uruguay gaat verder met een uitwedstrijd tegen Colombia in het verschiet in hun zoektocht naar een recordaantal van 16 titels in de Copa América.

Flashscore Man van de Wedstrijd: Federico Valverde (Uruguay)