Uruguay boekt monsterzege op Bolivia en kan kwartfinale Copa haast niet ontlopen

Darwin Nunez en Luis Suarez zijn tevreden met de overwinning
Darwin Nunez en Luis Suarez zijn tevreden met de overwinningAFP
Uruguay verpletterde Bolivia met 5-0 in hun Groep C-ontmoeting in New Jersey op donderdag om hun plaats in de kwartfinales van de Copa America zo goed als zeker te stellen.

Facundo Pellistri knikte de openingstreffer binnen in de achtste minuut en Darwin Nunez verdubbelde de voorsprong van Uruguay net na 20 minuten, toen hij van links langs Bolivia-doelman Guillermo Vizcarra schoot en scoorde in zijn zevende interland op rij. Maximiliano Araujo sloeg van dichtbij toe in de 77e minuut en Federico Valverde maakte er vier minuten later 4-0 van. Invaller Rodrigo Bentancur maakte het Uruguayaanse feest compleet door in de 89e minuut met zijn eerste balcontact de vijfde treffer binnen te koppen.

Statistieken Uruguay - Bolivia
Statistieken Uruguay - BoliviaFlashscore

Op een avond waarop Nunez zijn 13e interlanddoelpunt maakte, werd Uruguay's topscorer aller tijden Luis Suarez als late invaller ingebracht en kreeg hij meteen de aanvoerdersband omgehangen. Nunez had al een goede kans gemist voordat Pellistri in de achtste minuut het net vond uit een slim uitgewerkte vrije trap. Hij verdubbelde de voorsprong van Uruguay toen hij instinctief over de rechterschouder van Viscarra en via de binnenkant van de paal binnenschoot.

Uruguay verslapte aan het begin van de tweede helft, tot frustratie van manager Marcelo Bielsa, maar het bleek de stilte voor de storm. Maximiliano Araujo voegde er een derde aan toe na een doorloopbal van Nicolas de la Cruz, voordat Uruguay in de slotfase nog twee keer scoorde.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Uruguay - Bolivia
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Uruguay - BoliviaFlashshare

Uruguay zal als groepswinnaar doorgaan als ze maandag in hun laatste groepsduel geen nederlaag lijden tegen de Verenigde Staten. Zelfs een nederlaag in die wedstrijd zou hen waarschijnlijk doorlaten gaan dankzij hun superieure doelsaldo, dat in tegenstelling tot bij het EK als tiebreaker geldt in plaats van onderling resultaat. Bolivia, dat tot nu toe beide wedstrijden verloor, heeft slechts een kleine rekenkundige kans om voor de vierde keer op rij een exit uit de groep te voorkomen.