Venezuela en Mexico winnen eerste wedstrijd op Copa America en gaan samen aan kop

Venezuela viert een doelpunt
Venezuela viert een doelpuntAFP
Venezuela en Mexico versloegen zaterdag respectievelijk Ecuador en Jamaica in de openingswedstrijden van Groep B van de Copa America. Ze namen samen de leiding in de groep.

Venezuela begon goed aan de Copa America en versloeg Ecuador met 2-1. Het taaie, fysieke Ecuador nam zelfs de leiding ondanks een ondertal. Aanvoerder Enner Valencia werd na 22 minuten met een directe rode kaart van het veld gestuurd door de Colombiaanse scheidsrechter Gilmar Roldan voor een zware overtreding op een verdediger van de tegenstander, maar Ecuador kwam toch op een voorsprong door een doelpunt van Jeremy Sarmiento na 40 minuten.

In de tweede helft boog de ploeg van bondscoach Fernando Batista de score om in minder dan tien minuten met treffers van twee invallers, de spitsen Jhonder Cadiz (65e munuut) en Eduard Bello (74e minuut). Zo werd het voor Venezuela een hele zonnige middag in Santa Clara, Californië.

Mexico lijdt en voegt toe aan hun score

In het NRG Stadium in Houston, waar ze meestal thuis spelen vanwege de massale aanwezigheid van Mexicanen op de tribunes, versloeg Mexico Jamaica nipt met 1-0 en eigenlijk onverdiend. Jamaica zag vlak na rust een doelpunt van Michail Antonio afgekeurd wegens buitenspel.

Het enige doelpunt van Mexico kwam in de 69e minuut toen Gerardo Arteaga een krachtig schot van Luis Romo binnen schoot voor de bekritiseerde  bondscoach Jaime Lozano. Grote tegenvaller voor Mexico was het uitvallen van West Ham-middenvelder en aanvoerder Edson Alvarez, al na een halfuur spelen met vermoedelijk een hamstringblessure.

Mexico en Venezuela spelen in de tweede speelronde woensdag in het Sofi Stadium in Inglewood, Los Angeles. Dat is een direct duel om de eerste plaats in de groep en daarin staat het eerste ticket voor de kwartfinales op het spel.