Vinicius helpt Brazilië met twee goals aan overwinning en schakelt Paraguay uit

Spelers van Brazilië vieren de 1-0
Spelers van Brazilië vieren de 1-0AFP
Vinicius Junior scoorde vrijdag twee keer in de 4-1 Copa America overwinning van Brazilië op Paraguay in Groep D in Nevada. Hij herstelde zich daarmee van een tegenvallend optreden in zijn eerste wedstrijd van het toernooi.

Colombia, dat zich heeft geplaatst voor de kwartfinales, staat bovenaan in Groep D met zes punten na twee wedstrijden, met Brazilië op de tweede plaats met vier punten. Costa Rica staat derde met één punt en Paraguay, dat na twee nederlagen op nul staat, is uitgeschakeld.

Stand Copa America groep D na speelronde twee
Stand Copa America groep D na speelronde tweeFlashshare

Vanaf het eerste fluitsignaal vormden Vinicius' tempo en trucs een constante dreiging voor Paraguay vanaf de linkerflank, in contrast met zijn optreden in het 0-0 gelijkspel van Brazilië met Costa Rica in hun openingswedstrijd in de groepsfase, toen hij grotendeels ineffectief was. Ondanks de sterke start van Brazilië was het Paraguay dat bijna op voorsprong kwam in de 15e minuut toen Damian Bobadilla's doelpoging aangeraakt werd door Eder Militao en bijna de Braziliaanse doelman Alisson Becker op het verkeerde been zette.

Brazilië kreeg in de 28e minuut een strafschop voor een handsbal, die vervolgens gemist werd door Lucas Paqueta, maar de middenvelder maakte zijn misser zeven minuten later goed toen hij Vinicius klaarstoomde met mooie assist om een vloeiende aanval af te ronden. Girona vleugelaanvaller Savio verdubbelde de Braziliaanse voorsprong na een rebound in het strafschopgebied, voordat Vinicius zijn voet uitstak om een vrije trap van Omar Alderete in het net te tikken voor zijn tweede doelpunt van de avond in de eerste helft.

Man of the Match: Vinicius Junior
Man of the Match: Vinicius JuniorFlashscore

Paraguay kwam na rust terug in de wedstrijd door een prachtige afstandschot van Alderete, maar alle hoop op een comeback werd snel de kop ingedrukt toen Brazilië in de 68e minuut een strafschop kreeg na een handsbal van Mathias Villasanti. Ondanks zijn eerdere misser trad Paqueta weer aan en maakte geen fout bij deze mogelijkheid om de Braziliaanse fans in het Allegiant Stadion in extase te brengen.

Tegen het einde van de wedstrijd liepen de gemoederen hoog op en kreeg Andres Cubas een rode kaart nadat hij Douglas Luiz onderuit had geschopt. Brazilië gebruikte het voordeel van de overmacht om de wedstrijd comfortabel uit te spelen en de drie punten in de wacht te slepen.

Brazilië neemt het dinsdag in Californië op tegen de aanvoerder van de groep Colombia, waar een gelijkspel voldoende zou zijn voor kwalificatie voor de kwartfinales. Costa Rica staat in Texas tegenover Paraguay en moet winnen, hopen op een nederlaag van Brazilië en een verschil in doelsaldo van zes goed zien te maken.