VS dicht bij uitschakeling op Copa America na late winnende treffer Panama

De spelers van Panama vieren de overwinning
De spelers van Panama vieren de overwinningAFP
Panama boekte donderdag een schokkende 2-1 overwinning op de 10-koppige Verenigde Staten in een verhitte ontmoeting in Groep C van de Copa America. Jose Fajardo maakte het beslissende doelpunt in de 83e minuut.

De dramatische overwinning kwam er nadat de VS met 10 man kwamen te staan na een rode kaart voor Timothy Weah in de 18e minuut. Het werd weer tien tegen tien in de 88e minuut toen Panama's Adalberto Carrasquilla direct rood kreeg voor een harde charge op Christian Pulisic.

Statistieken Panama - Verenigde Staten
Statistieken Panama - Verenigde StatenFlashscore

De VS dachten in de vijfde minuut de leiding te hebben genomen via Weston McKennie, maar het doelpunt werd afgekeurd omdat Tim Ream buitenspel stond. Doelman Matt Turner liep een beenblessure op na een botsing met de Panamese verdediger Cesar Blackman in de 12e minuut, waardoor hij in de rust werd gewisseld met Ethan Horvath. Weah werd uit het veld gestuurd nadat uit een video-review bleek dat hij Roderick Miller op zijn achterhoofd had geslagen zonder een bal in de buurt, in een gespannen en vurig begin van de wedstrijd. Na het wegsturen van Weah verblijdde Balogun het publiek met een prachtige treffer vanaf 17 meter, waarmee hij de gastheren in de 22e minuut op voorsprong zette. De vreugde was echter van korte duur, want vier minuten later maakte Blackman vanaf de rand van het strafschopgebied gelijk.

Panama kreeg in de 64e minuut bijna een strafschop, maar de beslissing tegen de Amerikaanse verdediger Cameron Carter-Vickers werd ongedaan gemaakt door de VAR. De beste kans in de tweede helft kwam in de 81e minuut toen een kopbal van PSV'er Ricardo Pepi werd gered door Panama doelman Orlando Mosquera. Panama nam daarna het initiatief en scoorde het winnende doelpunt toen invaller Fajardo een voorzet van Abdiel Ayarza binnenkopte. Malik Tillman kwam niet van de bank voor de VS.

Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Panama - Verenigde Staten
Basisopstellingen en spelersbeoordelingen Panama - Verenigde StatenFlashshare

Door de overwinning komt Panama op drie punten naast de VS te staan, die maandag waarschijnlijk moet winnen in de laatste groepswedstrijd tegen Uruguay om door te gaan naar de knock-outfases. Panama moet tegen Bolivia, dat na twee wedstrijden op nul punten en een doelsaldo van -7 staat.