Coppa Italia: Velthuis en Braaf winnen spektakelstuk met Salernitana, winst voor Lecce

Blijdschap bij Salernitana na de late 3-3
Blijdschap bij Salernitana na de late 3-3Profimedia
In Italië is het seizoen begonnen met de eerste ronde van de Coppa Italia. Ook woensdagavond stonden er een aantal wedstrijden op het programma, met vooral in Salerno een spektakelstuk.

Lecce – Mantova 2-1

Lecce, dat uitkomt op het hoogste niveau, zette met moeite Serie B-ploeg Mantova aan de kant. De thuisploeg koos ervoor om de bezoekers de bal te gunnen en te loeren op de omschakeling. Dat bleek een juiste keuze met liefst 19 doelpogingen, tegenover drie voor Mantova. Alsnog was de bekerzege geen sinecure. Na een kwartier scoorde Kialonda Gaspar de 1-0 en dat bleef het tot een kwartier voor tijd. Davide Bragantini maakte gelijk namens de bezoekers. Een tweede doelpunt voor Gaspar ging kort daarna niet door wegens hands, geconstateerd door de VAR en de winnende viel uiteindelijk een paar minuten voor tijd via de Montegrijnse aanvaller Nikola Krstovic.

Frosinone – Pisa 0-3

Frosinone en Pisa speelden in een Serie B-onderonsje tegen elkaar in Stadio Benito Stirpe en dat werd een tamelijk eenzijdige aangelegenheid. Bij rust stond Pisa reeds met 0-2 voor dankzij doelpunten van Matteo Tramoni en Nicholas Bonfanti. Daarmee was de wedstrijd zo goed als gespeeld en was de 0-3 van Alessandro Arena de kers op de appelmoes. Frosinone degradeerde vorig seizoen uit de Serie A door een nederlaag op de laatste speeldag tegen Udinese, gecombineerd met een zege van Empoli tegen AS Roma.

Salernitana – Spezia 4-3 wns

Een andere degradant was Salernitana, dat vorig seizoen slechts twee overwinningen boekte in de Serie A. Ook zij stonden bij rust met 0-2 achter, tegen Spezia, ook uitkomend in de Serie B. Pietro Candelari en Edoardo Soleri – voormalig Almere City – waren de doelpuntenmakers. Laatstgenoemde scoorde ook de derde goal voor de bezoekers, de 1-3. Yayah Kallon en Boulaye Dia (vanaf elf meter) vouwden daar namens de gastheren twee doelpunten omheen, waardoor het spannend bleef. In de 90e minuut viel zowaar de 3-3 en daarmee dwong de degradant strafschoppen af. Alleen de Hongaarse middenvelder Adam Nagy miste namens de bezoekers, waardoor Salernitana naar de volgende ronde van de Coppa gaat. Bij Salernitana stond Tijs Velthuis – officieel speler van Sparta Rotterdam – in de basis, Jayden Braaf – vorig jaar huurspeler bij Fortuna Sittard – viel tien minuten voor tijd in bij de thuisploeg.

Cagliari – Carrarese Calcio 1908 3-1

Op Sardinië ontving Serie A-club Cagliari het Toscaanse Carrarese Calcio 1908, dat op het tweede niveau uitkomt. De thuisploeg leek een zorgeloze avond tegemoet te gaan toen er na 45 minuten 2-0 op het scorebord van het Unipol Domus stond. Roberto Piccoli en vedette Leonardo Pavoletti scoorden voor de thuisploeg. Na rust kreeg Giuseppe Panico echter de aansluitingstreffer op zijn naam. Het bleef een kwartier spannend, tot Matteo Prati de 3-1 op zijn naam kreeg. De VAR had enige tijd nodig om te bepalen of het wel of niet buitenspel was. Het bleek de genadeklap en Cagliari kon de wedstrijd rustig uitspelen.