Oranje O17 verliest eerste wedstrijd op jeugd-EK met 2-0 van Zwiterland

Mats Rots was een van de lichtpuntjes aan de zijde van Oranje
Mats Rots was een van de lichtpuntjes aan de zijde van OranjeProfimedia
Nederland O17 speelde donderdagmiddag de eerste groepswedstrijd op het jeugd-EK tegen de leeftijdsgenoten van Zwitserland. Het elftal van trainer Pieter Schrassert Bert ging met 2-0 onderuit.

Schrassert Bert zag veel van de sterke spelers uit de 2006-lichting om diverse redenen afhaken. Zo kon hij onder meer geen beroep doen op spelers als Jorrel Hayo, Skye Vink, Kees Smit en Shaqueel van Persie.

De opstelling van Oranje O17:

Kijani Zeggen; Elijah Dijkstra, Rayan Atikallah, Dies Janse, Mats Rots; Avery Appiah, Wessel Kuhn, Tygo Land (C), Zepiqueno Redmond, Martin Sherif, Kayden Wolff.

In de eerste helft kwamen de Zwitsers er amper aan te pas, maar wist Oranje uiteindelijk ook geen grote kansen te creëren. Nederland werd regelmatig gevaarlijk vanaf de linkerkant via Kayden Wolff en Mats Rots, maar meer dan een paar speldenprikjes wist het niet uit te delen het niet in het eerste bedrijf.

Tweede helft

Vlak na rust kwam Zwitserland plots op voorsprong door een fraaie uithaal van Winsley Boteli. Oranje probeerde de schade snel te herstellen, maar zag de achterstand vijf minuten later verdubbeld worden, toen diezelfde Boteli ploeggenoot Arlet Junior Zé vond. De nummer 10 van Zwitserland plaatste de bal beheerst in de verre kruising en liet doelman Zeggen kansloos.

De bondscoach besloot in te grijpen en haalde Sherif en Redmond naar de kant voor Jesse Bal en Jasper Hartog. Bal kreeg enkele tellen na zijn invalbeurt de kans om Oranje op 2-1 te zetten, maar zijn schot werd gepareerd door de Zwitserse doelman.

Sem Esselink verving de geblesseerd geraakte Dijkstra en Julian Oerip verving Wolff, maar ook zij wisten het tij niet te keren. Het werd er zelfs alleen maar erger op in de slotfase. Avery Appiah haalde een doorgebroken tegenstander neer en kon met rood van het veld. Junior Zé leek vanaf de strafschopstip de voorsprong te vergroten, maar Zeggen pareerde zijn inzet.

Vlak daarna was het Atikallah die een strafschop weggaf namens Oranje, maar opvallend genoeg ontving hij geen zijn tweede gele kaart voor zijn overtreding. Junior Zé ging opnieuw achter de bal staan en ook deze poging leverde geen treffer op: hij schoot hoog over.

Niveau

Het niveau van dit Oranje was zeker nog niet vergelijkbaar met dat van het Oranje O17 dat vorig jaar de finale bereikte. De jonge Nederlanders hadden veel de bal, zette weinig concrete kansen op en waren makkelijk te kloppen via de counter.

Zwitserland oogde niet al te sterk en de voorsprong leek een groot deel van het duel volledig tegen de verhouding in, maar dat kunnen de Nederlanders zichzelf ook aanrekenen. Als beide terecht gegeven strafschoppen benut waren, was Oranje met 4-0 onderuit gegaan. Het feit dat het elftal veel sterkhouders mist, was goed zichtbaar.