Oranje vrouwen O19 als groepswinnaar naar EK-halve finale na zege op Duitsland

De Oranje Leeuwinnen O19 vieren de overwinning op Duitsland en de groepszege
De Oranje Leeuwinnen O19 vieren de overwinning op Duitsland en de groepszegeKNVB
Het Nederlands vrouwenelftal O19 heeft als groepswinnaar de halve finale bereikt op het EK in België. Het versloeg Duitsland met 3-1 in een allesbeslissende wedstrijd en gaat het opnemen tegen Spanje, dat tweede werd in groep B.

In de 27e minuut kwam Nederland op achterstand door een goal van Dilara Acikgoz. Ze gaf een afzwaaiende voorzet, die via de vingertoppen van keeper Femke Liefting in het doel belandde. Intussen was Oostenrijk, de concurrent voor de andere plek in de halve finale naast Duitsland dat al door was, op voorsprong gekomen tegen België en was Nederland virtueel uitgeschakeld. In minuut 42 kwam Oranje op gelijke hoogte door een schot van spits Hanna Huizenga, dat Jella Veit achter haar eigen doelman prikte.

Kealyn Thomas (l) en Hanna Huizinga vieren de overwinning
Kealyn Thomas (l) en Hanna Huizinga vieren de overwinningKNVB

Het absolute hoogtepunt van de wedstrijd kwam in de 61e minuut. Emma Frijns gaf een fenomenale pass op Lotte Keukelaar, die de bal vallend maar heel beheerst naast keeper Anne Muriel Zoe Moll wist te schieten. In de 80e minuut werd Rosa van Gool vastgehouden in de 16 en kreeg Nederland een penalty om de overwinning te beklinken. Van Gool ging zelf achter de bal staan en schoot goed binnen voor de eindstand.

Eindstand groep A
Eindstand groep AFlashscore

De Oranje vrouwen spelen de halve finale op 27 juli in het Stade Leburton te Tubize tegen Spanje. Duitsland werd tweede en speelt tegen Frankrijk, de winnaar van groep B.