Engeland en Portugal strijden om derde ticket voor de halve finales

Engeland en Portugal strijden om derde ticket voor de halve finalesProfimedia
Om 18.00 uur is de aftrap bij de wedstrijd tussen Engeland, dat zich met drie regelmatige zeges plaatste, en Portugal dat juist met de hakken over de sloot bij de laatste acht terecht kwam. Welk land gaat na Israël en Spanje naar de halve finales?

Het uiterst consistente Engeland is doorgedrongen tot de kwartfinales van het EK onder-21 jaar door alle drie de groepswedstrijden met 2-0 te winnen en de wedstrijd tegen regerend kampioen Duitsland twee keer te scoren in de eerste 25 minuten. De prestatie was des te indrukwekkender omdat bondscoach Lee Carsley spelers rust gaf nadat ze voor het eerst sinds 2017 de knock-outs hadden bereikt.

Die diepte in de selectie en het feit dat het de enige ploeg is in het toernooi da nog geen doelpunten tegen kreeg, maakt Jong Engeland een van de favorieten om het EK te winnen. Daarvoor moet het team de slechte recente resultaten tegen Portugal (W1, V3) nog wel zien om te buigen. De laatste ontmoeting was in de groepsfase van het EK onder-21 van twee jaar geleden (2-0) en dus is er vast nog sprake van revanchegevoelens.

Tegenstander

Portugal begon de laatste speelronde in de groepswedstrijden onderaan het klassement, maar verzekerde zich op dramatische wijze van de volgende rond toen de strafschop van Tiago Dantas in de 89e minuut uiteindelijk tot een 2-1 overwinning op België leidde. De ploeg van Rui Jorge zal redelijke verwachtingen hebben door verder te gaan, want ze zijn sinds 1996 niet meer uitgeschakeld in de kwartfinales en bereikten de finale in 2015 en 2021.

Omdat Jong Portugal slechts twee van hun laatste 18 wedstrijden heeft verloren (W14, G2), komen het team in goede vorm naar deze wedstrijd. De spelers zullen hopen dat ze de stroeve start van het EK achter zich kunnen laten. Het winnen van drie van de laatste vier onderlinge duels (V1) zou Portugal ook een boost moeten geven, hoewel ze in de groepsfase geen enkel ‘clean sheet’ behaalde (W1, G1, V1).

Spelers om in de gaten te houden

Emile Smith Rowe van Engeland scoorde in twee van de overwinningen in de groepsfase met doelpunten na de 65e minuut, ondanks dat hij in beide wedstrijden niet de volle 90 minuten speelde. João Neves uit Portugal is een andere dreiging in de tweede helft en scoorde na de 55e minuut in twee van zijn laatste vijf wedstrijden voor club en land.

Hot stat: De ploeg die als eerste scoort heeft zeven van de laatste acht onderlinge interlands gewonnen (Engeland: W4, V4).