Invaller Ohio de grote man bij tweede kwalificatiezege Jong Oranje

Noah Ohio zorgde voor de openingstreffer voor Jong Oranje
Noah Ohio zorgde voor de openingstreffer voor Jong OranjeProfimedia
Na de 3-0 overwinning op Moldavië trad het flink vernieuwde Jong Oranje dinsdagmiddag aan tegen de leeftijdsgenoten van Noord-Macedonië. De Macedoniërs hadden vorige week nog gewonnen van Zweden, dus Oranje wist dat dit geen gemakkelijke middag zou worden.

Michael Reiziger paste drie wijzigingen toe ten opzichte van de wedstrijd tegen Moldavië. Anas Salah-Eddine en Sontje Hansen werden vervangen door Youri Baas en Million Manhoef. Daarnaast was er een basisplaats voor Ki-Jana Hoever op de plaats van de afgehaakte Devyne Rensch. Dirk Proper droeg door de afwezigheid van Rensch voor de eerste keer de aanvoerdersband.

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

In de eerste helft wist Jong Oranje amper kansen te creëren, behalve wat doelpogingen uit de tweede lijn van Kenneth Taylor en Proper. Noord-Macedonië wist vaak door te breken over de rechterflank, waar Baas en Ruben van Bommel vaak geen antwoord op hadden.

Tweede helft

In de rust werd centrumspits Emanuel Emegha naar de kant gehaald voor Noah Ohio, maar dat veranderde in eerste instantie weinig aan het spelbeeld: de twee ploegen hielden elkaar redelijk in evenwicht, waren vrij slordig en kwamen uiteindelijk amper tot serieuze doelpogingen.

Na ruim een uur gespeeld te hebben net toen de Macedoniërs wat beter in de wedstrijd kwamen, zette invaller Ohio Oranje op voorsprong. De spits van Standard Luik kon na een knap uitgespeelde aanval binnenschuiven op aangeven van Taylor. Vlak na de openingstreffer kreeg Oranje de ideale mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen vanaf de strafschopstip, nadat Ohio duidelijk werd vastgehouden door zijn tegenstander. Taylor converteerde de strafschop en zette het elftal van Reiziger in de 72e minuut op 0-2.

Na de 0-2 leken de Macedoniërs de hoop op een goed resultaat te hebben opgegeven en domineerde Oranje de wedstrijd. Calvin Twigt maakte als invaller zijn debuut voor Jong Oranje toen hij in de ploeg kwam voor Van Bommel. Ook Finn van Breemen mocht voor de eerste keer zijn opwachting maken.

Oranje kreeg in de slotfase nog een enorme kans via Isaac Babadi, maar hij schoot over het doel van keeper Marko Alchevski. De wedstrijd eindigde in 0-2 en zo had Reiziger weinig te klagen over zijn eerste interlandperiode als trainer van de beloften. De eerste twee kwalificatieduels gingen gewonnen zonder dat ploeg daarin een doelpunt heeft geïncasseerd, wat uiteraard een uitstekende start is in aanloop naar het EK van 2025.