Jong Engeland voor derde keer Europees kampioen na sensationeel slot tegen Spanje

Feest bij Jong Engeland
Feest bij Jong EngelandAFP
Jong Engeland is zaterdag voor de derde keer Europees kampioen voetbal geworden. De jeugdploeg van de Ierse bondscoach Lee Carsley versloeg in de finale in de Georgische plaats Batumi na een sensationeel slot Spanje met 1-0.

Het doelpunt viel vlak voor rust. Cole Palmer zag zijn vrije trap via de rug van landgenoot Curtis Jones in het doel verdwijnen. De UEFA wees later de speler van Liverpool derhalve officieel als doelpuntenmaker aan. Diep in de blessuretijd van de tweede helft kreeg Spanje nog een strafschop. Doelman James Trafford stopte echter de inzet van Spanje's gevaarlijkste man Abel Ruiz. Trafford kreeg dit toernooi geen doelpunt tegen.

Engeland stond voor de eerste keer sinds 2009 in de finale. Destijds verloor het land van Duitsland. Spanje won het toernooi deze eeuw al drie keer, in 2011, 2013 en 2019.

Beslissende actie

Palmer was grotendeels verantwoordelijk voor de beslissende actie. Hij had succes met een vrije trap, al werd die vermoedelijk beslissend van richting veranderd door Jones. Even eerder waren de Engelsen ook al dicht bij een treffer geweest. Levi Colwill kopte op de paal, na een voorzet van Palmer.

Ook in de openingsfase waren er wat mogelijkheden voor Engeland, maar al snel trok Spanje het initiatief naar zich toe. Ook na de hervatting had het land, op jacht naar de gelijkmaker, aanvankelijk het beste van het spel. Dat leidde tot meerdere kansen, onder anderen voor Ruiz. Zowel zijn kopbal als zijn schot ging rakelings naast.

Strafschop

In de 9e minuut van de blessuretijd kregen de Spanjaarden echter nog een strafschop, op advies van de VAR. Dat gebeurde vanwege een overtreding van Colwill op Ruiz. De aanvoerder van Spanje probeerde de niet meer verwachte kans zelf te verzilveren, hetgeen mislukte.

Bij Engeland viel voormalig PSV'er Noni Madueke halverwege de tweede helft in.

Geen Olympische Spelen

De Engelse jeugdvoetballers mogen niet deelnemen aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs, hoewel ze wel aan de norm voldeden. Bij het Internationaal Olympisch Comité speelt Engeland onder de vlag van Groot-Brittannië en niet, zoals bij de FIFA en de UEFA, als afzonderlijk land.

Jong Oranje werd al in de groepsfase van het evenement in Georgië en Roemenië uitgeschakeld en plaatste zich derhalve ook niet voor Parijs 2024.