Oekraïne en Engeland laatste twee halve finalisten op Europees kampioenschap onder 21

Sudakov is nu topscorer van het EK -21 met drie doelpunten
Sudakov is nu topscorer van het EK -21 met drie doelpuntenAFP
Oekraïne heeft in het Roemeense Cluj voor een stunt gezorgd door Frankrijk uit te schakelen op het Europees kampioenschap onder 21 jaar. Georgiy Sudakov was de held met twee doelpunten in de met 3-1 gewonnen wedstrijd.

In Kutaisi, Georgië versloeg Engeland, dat nog zonder tegendoelpunt is dit toernooi, Portugal met 1-0. Anthony Gordon was de doelpuntenmaker.

Oekraïne en Engeland meldden zich bij de laatste vier van het toernooi, waar eerder Israël en Spanje zich al voor de halve finale plaatsten.

Er was een hoofdrol weggelegd voor Chelsea-aanvaller Mykhailo Mudryk. Na een 19 minuten spelen was Frankrijk via Rayan Cherki op voorsprong gekomen, maar door twee geniale momenten van Mudryk stonden de Oekraïners bij rust met 2-1 voor. Bij de gelijkmaker, na een half uur, sneed de vleugelspeler door de Franse verdediging en viel over het uitgestoken been van Pierre Kalulu. Sudakov benutte de penalty. Tien minuten later sneed Mudryk de Franse verdediging op en met een pass. Wederom was Sudakov degene die kon profiteren.

Frankrijk-Oekraïne
Frankrijk-OekraïneFlashshare

In de tweede helft kon Oekraïne, dat meer ervaren is dan Frankrijk, vrij simpel overeind blijven. Artem Bondarenko maakte het feestje compleet door de 3-1 te maken.

In de eerste kwartfinale van de avond had Newcastle United-aanvaller Gordon de Engelsen tien minuten voor rust op voorsprong gezet.

Engeland kreeg de betere kansen in de eerste helft, maar had in het tweede deel van de wedstrijd wat geluk nodig. Portugal voerde de druk op het Engelse strafschopgebied hoog op, maar dichterbij dan een kopbal op de lat van Benfica-aanvaller Henrique Araujo kwam het niet.

Engeland-Portugal
Engeland-PortugalFlashshare

Doelman James Trafford van Manchester City en zijn defensie hielden wederom hun doel schoon. Engeland incasseerde nog geen enkel tegendoelpunt dit toernooi.

Halve finales

Woensdag neemt Engeland het in Batumi, Georgië op tegen Israël. Eerder kwamen de twee ploegen elkaar al tegen in de groepsfase, toen wonnen de Engelsen met 2-0.

De andere halve finale gaat in Boekarest tussen Oekraïne en Spanje.

Door de laatste vier te bereiken hebben Oekraïne, Spanje en Israël zich geplaatst voor de Olympische Spelen van Parijs, die in 2024 plaatsvinden. Engeland heeft geen eigen team voor de Spelen.