België verslaat Roemenië en brengt alle landen in groep E in evenwicht

Kevin de Bruyne bevrijdde België met de 2-0
Kevin de Bruyne bevrijdde België met de 2-0AFP
De laatste wedstrijd van de tweede speelronde staat op het avondprogramma van deze mooie zaterdag. België zette zichzelf in de eerste wedstrijd van dit toernooi voor schut door met 1-0 van Slowakije te verliezen, in wat de grootste verrassing ooit op een EK was op basis van de plekken op de FIFA-wereldranglijst. Binnen de groep van Domenico Tedesco zal het gevoel heersen dat er iets goed te maken valt, en dat vanavond niets minder dan een overwinning zal volstaan. Daarnaast is de overwinning bovendien nodig om uitzicht te houden op de knockout-fase. De tegenstander waar dat tegen zal moeten gebeuren is Roemenië, dat ook een onverwacht resultaat boekte in de eerste ronde, toen het met 3-0 over Oekraïne walste. Ieder punt tegen de Belgen zou normaal gesproken als mooi meegenomen worden beschouwd, maar met oog op de vorige wedstrijden van beide ploegen zal er vertrouwen bestaan op iets moois. Het duel gaat om 21.00 uur van start in het RheinEnergieStadion te Keulen en zal worden gefloten door de Poolse scheidsrechter Szymon Marciniak.

België speelde vandaag in een 3-4-3 opstelling in plaats van de 4-2-3-1 waarmee het tegen Slowakije verloor en voerde ook vier personeelswijzigingen door: Jan Vertonghen speelde in plaats van Zeno Debast, en verder kregen Arthur Theate, Youri Tielemans en Dodi Lukebakio een basisplaats ter vervanging van Yannick Carrasco, Orel Mangala en Leandro Trossard. Bij de Roemenen was één wijziging te noteren ten opzichte van de ruime overwinning op Oekraïne: Valentin Mihaila ging spelen in de plaats van Florinel Coman, rechts op het middenveld.

Basisopstellingen België - Roemenië
Basisopstellingen België - RoemeniëFlashscore

Eerste helft

Na een minuut en 15 seconden slaagde België in waar ze de gehele wedstrijd tegen Slowakije niet in waren geslaagd en kwamen op 1-0. De aanval werd gelijk gezocht en Romelu Lukaku werd een aantal keer bijna gevonden, maar het was Tielemans die van net buiten de zestien raakschoot nadat de spits op hem aflegde. Roemenië ging gelijk op zoek naar een antwoord en na vier minuten was de redding van Koen Casteels noodzakelijk op de kopbal van Radu Dragusin. Een stormachtig en veelbelovend begin aan het duel. Met 14 minuten op de klok was ook al de eerste gemiste grote kans voor Lukaku te noteren. Hij ontving de bal dichtbij het doel en controleerde, maar zijn schot kon nog net worden geblokt.

In de 18e minuut was er de volgende grote kans voor België. Kevin de Bruyne omzeilde de Roemeense verdediging met een heerlijke solo-actie en vond Lukebakio aan de rechterkant van de zestien met alle ruimte. Hij dribbelde richting het midden en probeerde in de linkerhoek te krullen, maar doelman Florin Constantin Nita had nu een goede redding in huis. Uit de daaropvolgende hoekschop had Vertonghen een schietkans, maar deze ging hoog over. Roemenië kreeg af ten toe kans om aan te vallen, maar de gevaarlijkste situatie kwam voort uit een mislukte sliding van Tielemans en het leidde niet tot kansen. De Belgen bleven de druk erop houden en kregen schietkansen via Jeremy Doku en Lukebakio.

In het laatste kwartier van de eerste helft ging de Belgische storm enigszins liggen en kwam er iets meer evenwicht in het wedstrijdbeeld. De Roemenen kwamen niet gemakkelijk door de Belgische defensie heen, maar werden in de slotfase nog gevaarlijk met een kopbal van Andrei Burca uit een hoekschop. De rust ging in met de 1-0 stand nog altijd op het bord, waar de Belgen er makkelijk nog een of twee bij hadden kunnen maken.

Statistieken eerste helft België - Roemenië
Statistieken eerste helft België - RoemeniëFlashscore

Tweede helft

Waar de eerste helft begon met een Belgische storm, waren het nu de Roemenen die uit de startblokken schoten. Al na 45 seconden was er een schietkans voor Dennis Man, waar Casteels redding op kon brengen. Twee minuten later drong Valentin Mihaila door de Belgische achterhoede heen en stormde hij op de doelman af, maar hij kreeg geen controle over zijn schot en de bal zeilde hoog over. De eerste gevaarlijke kans van België was in de 55e minuut na slordig balverlies in de verdediging van Roemenië. Lukaku gaf de bal af op De Bruyne, die diagonaal laag probeerde raak te schieten, maar Nita lag in de weg. Gelijk daarop kwam Trossard in het veld voor Lukebakio.

Dat was ook ongeveer het moment dat een nieuwe Belgische aanvalsgolf de kop opstak richting het Roemeense doel. Er waren kansen voor onder andere Doku, maar in de 63e minuut leek het dan eindelijk raak voor Lukaku. Roemenië viel aan, maar verspeelde de bal, waarop De Bruyne de perfecte dieptepass gaf op de spits. Hij stormde op Nita af en schoot raak, maar tot ieders verbazing en ontzetting werd zijn doelpunt door de VAR afgekeurd wegens buitenspel, voor de derde maal in twee wedstrijden. In de 68e minuut had Man de kans op 1-1 na balverlies achterin bij België, maar hij faalde in de één-op-één met Casteels.

De slotfase ging in en in de 80e minuut was er eindelijk de bevrijdende 2-0 voor de Belgen. Casteels nam een doeltrap die over de Roemeense verdediging heenzeilde, maar opgevangen kon worden door De Bruyne. De man van Manchester City controleerde en schoot raak. Roemenië gaf zich nog niet gewonnen en was in de 85e minuut dichtbij de 2-1 door balverlies van Theate, maar Vertonghen kon de bal van de lijn halen. Dat was het laatste moment voor de Roemenen, en zo eindigde de leuke wedstrijd in een verdiende 2-0 overwinning voor België, maar hadden er ook meer doelpunten kunnen vallen.