Derde Helft: achttien gele kaarten bij Tsjechië-Turkije van Roemeense scheids

Scheidsrechter István Kovács liet de kaarten flink wapperen
Scheidsrechter István Kovács liet de kaarten flink wapperenAFP
Turkije versloeg Tsjechië met 2-1 in de laatste groepsfasewedstrijd van Euro 2024 en eindigde zo op de tweede plaats in groep F. In de Derde Helft kijken we terug op vijf bijzondere, spraakmakende, of interessante gebeurtenissen of conclusies uit deze wedstrijd.

Roemeense scheids zorgt voor kantelmoment

Tsjechië moest al vanaf de 20e minuut verder met 10 man, nadat scheidsrechter István Kovács een tweede gele kaart presenteerde aan Antonin Barak. Opvallend detail is dat Kovács een Roemeen is, en dat Roemenië gebaat zou zijn als Tsjechië niet wist te winnen van Turkije, omdat dat zou kunnen betekenen dat Roemenië niet Nederland, maar Slovenië zou treffen in de achtste finale. Tel daarbij op dat de tweede gele kaart toch enigszins makkelijk was gegeven, en je hebt wel reden om een wenkbrauw op te trekken. Uiteindelijk werd toch Oranje de tegenstander van Roemenië, omdat Georgië een overwinning boekte op Portugal.

Maar het regent, en het regent gele kaarten

De manier waarop Kovács de rest van de wedstrijd aanpakte suggereert echter dat het geven van gele kaarten simpelweg zijn manier is om een wedstrijd onder controle te proberen te houden. Inclusief de twee voor Barak eindigde de teller uiteindelijk op 18, waarvan zeven voor Tsjechië en elf voor Turkije. Daarmee werd een nieuw record gevestigd voor het aantal kaarten in een EK-wedstrijd.

Turkse talenten kunnen geen stempel drukken

Alle ogen waren gericht op de twee Turkse toptalenten Arda Guler van Real Madrid en Kenan Yildiz van Juventus. De twee 19-jarigen gooien bij hun respectievelijke clubs hoge ogen en Guler had uiteraard al zijn stempel gedrukt op het toernooi met zijn wonderdoelpunt tegen Georgië. Vandaag speelden beide tieners echter geen geweldige wedstrijd, ondanks de overwinning. Het was duidelijk dat ze allebei over enorm veel talent beschikken, maar wellicht vergt het enige ervaring om dat ook altijd om te kunnen zetten in assists en doelpunten.

Statistieken Arda Guler tegen Tsjechië
Statistieken Arda Guler tegen TsjechiëFlashscore

Toch Calhanoglu

In plaats daarvan was het de vedette Hakan Calhanoglu die Turkije op voorsprong zette. De beste middenvelder van de Serie A was voor de 51e minuut niet altijd even zichtbaar geweest, maar dat hij er op het moment staat om af te drukken, zegt genoeg over zijn kwaliteiten. Het doelpunt zelf was ook absoluut om over naar huis te schrijven: met een droge pegel verschalkte hij Jindrich Stanek in de verre hoek.

… die niet in de achtste finale zal spelen

Het is Turkije gelukt: de achtste finales zijn bereikt, waar het tegen Oostenrijk mag gaan spelen. Echter zal bondscoach Vincenzo Montella niet over zijn voltallige selectie kunnen beschikken door de vele gele kaarten die zijn spelers ontvingen. Samet Akaydin stond op scherp en pakte geel, waardoor hij er tegen Oostenrijk niet bij zal zijn, maar belangrijker dan dat: Calhanoglu pakte ook een gele kaart, waardoor hij de volgende wedstrijd geschorst is.