Derde Helft: Bellingham en Kane doen het, Southgate maakt twijfelachtige keuzes

Jude Bellingham scoort met een omhaal de gelijkmaker
Jude Bellingham scoort met een omhaal de gelijkmakerProfimedia
Engeland heeft de kwartfinale van het EK bereikt door in de achtste finale een 2-1 overwinning te boeken op Slowakije met een doelpunt in de laatste minuut van de blessuretijd en in de eerste minuut van de verlenging. In de Derde Helft kijken we terug op vijf bijzondere, spraakmakende, of interessante gebeurtenissen of conclusies uit deze wedstrijd.

Bellingham doet het toch

Eigenlijk was hij de hele wedstrijd onzichtbaar, maar een minuut voor het einde van de blessuretijd was zijn moment daar. Jude Bellingham kreeg de bal hoog in zijn richting met zijn rug richting het doel, dus had hij maar één optie: springen en omhalen. Tot explosie van heel Engeland raakte hij de bal perfect om deze eindelijk langs doelman Martin Dubravka te sturen in de rechterhoek.

En daarna Kane ook

De volgende Engelsman die de hele wedstrijd niks had laten zien scoorde in de eerste minuut van de blessuretijd de winnende treffer. Harry Kane kreeg een mislukt schot van Eberechi Eze doorgekopt door Ivan Toney en steeg boven de verdediging uit om hard raak te koppen. Of het verdiend was is twijfelachtig te noemen, maar zo ontliep Engeland een strafschoppenserie en ging door naar de kwartfinale.

Guehi mag zich het tegendoelpunt aanrekenen

Hij was wellicht het enige lichtpuntje in een ploeg die de hele groepsfase teleurstelde. Marc Guehi was rotsvast in de verdediging en wist als een van de enigen een positief gevoel op te roepen bij de supporters. Helaas was uitgerekend hij degene die mag worden aangekeken bij de tegentreffer van Slowakije. Hij verloor een kopduel, waarna hij veel te langzaam reageerde op Ivan Schranz die wegrende om de pass van David Strelec binnen te schieten.

Schranz gedeeld topscorer

Ivan Schranz had tegen België en Oekraïne gescoord, en tegen Engeland scoorde hij in de 25e minuut de openingstreffer. Zo kwam de teller voor hem op drie, waarmee hij gedeeld topscorer werd van het toernooi, samen met Georges Mikautadze en Jamal Musiala. Wellicht niet de verwachte topscorers van het toernooi in deze fase.

Southgate wisselt niet tot aan de 65e minuut

Wat zal Gareth Southgate hebben gedacht bij het verloop van deze wedstrijd? Dat het op een gegeven moment opeens wel zou gaan lopen met zijn team? Dat Slowakije door zijn energie heen zou raken en het dan wel goed ging komen? In ieder geval zag hij tot de 65e minuut geen reden om te wisselen. In die 65 minuten was zijn ploeg niet tot een schot op doel gekomen en 40 ervan stond het op achterstand.