Derde Helft: de Deense teen die Duitsland in de kwartfinale zette, Engels mysterie

Joachim Andersen dacht hier Denemarken op 0-1 te zetten
Joachim Andersen dacht hier Denemarken op 0-1 te zettenAFP
Gastland Duitsland is doorgedrongen tot de kwartfinale van het Europees kampioenschap. Geheel zonder slag of stoot ging dit niet, maar Denemarken werd uitgeschakeld. Aan de hand van onder meer een teen en een Engelsman blikken we terug op dit enerverende potje voetbal.

Een teenlengte

Soms is voetbal een sport van centimeters. Denk aan de bal die Jeroen Zoet over zijn eigen doellijn trok of de teen die Arjen Robben van scoren weerhield in de WK-finale van 2010. Denemarken heeft nu ook een teen om pijnlijke herinneringen aan op te halen.

Oud-Twentenaar Joachim Andersen dacht Denemarken vlak na rust op 0-1 te zetten na een corner, maar de teen van Thomas Delaney stond in aanloop naar het doelpunt buitenspel en dus ging er een streep door de verrassende openingsgoal. Uitgerekend Andersen veroorzaakte enkele momenten later een strafschop door een voorzet van David Raum miniem te toucheren. Wrede wereld.

Het beeld van de teen van Thomas Delaney.
Het beeld van de teen van Thomas Delaney.ZDF / X/@Nik_Staiger

Opnieuw records voor Neuer

Manuel Neuer maakt tegen Denemarken voor de 38e keer zijn opwachting in de nationale ploeg tijdens een EK- of WK-eindronde. Daarmee evenaart hij voormalig middenvelder Bastian Schweinsteiger.

De 38-jarige Neuer speelt bovendien zijn 19e wedstrijd op een EK. Schweinsteiger staat op achttien duels. Toni Kroos komt na het treffen met de Denen ook op achttien.

Warum, Michael?

Duitsland kwam na een kleine drie minuten al op voorsprong na een denderende start, maar arbiter Michael Oliver dacht er het zijne van.

De Engelsman zag een hinderlijke overtreding van Ilkay Gündogan op doelman Kasper Schmeichel... Of een bodycheck van Joshua Kimmich op Andreas Skov Olsen. Welke het precies was, weten we niet. Discutabel was de beslissing wel.

Het beeld van Schlotterbecks afgekeurde goal.
Het beeld van Schlotterbecks afgekeurde goal.AFP

Het regende pijpestelen…

... en het stadion miste regenpijpen. Voor de tweede keer dit EK bezorgde Borussia Dortmunds Westfalenstadion toeschouwers een ongenadig natte dag wegens lekkende daken.

Noodweer in Dortmund zorgde voor een onderbreking van twintig minuten tijdens de eerste helft en de bezoekers, met name de Denen, moesten het opnieuw ontgelden. Echter besloot niet iedereen bij de pakken neer te zitten.

En of deze Deense fan het naar zijn zin had.
En of deze Deense fan het naar zijn zin had.Profimedia

Herhaling van de finale van 2008?

Nu Duitsland de eerste horde van de knock-outfase heeft genomen, mag het vooruitkijken naar wie de volgende tegenstander wordt. Het duel tussen Spanje en Georgië zal deze opleveren en dus ligt een herhaling van de EK-finale van 2008 op de loer. Precies 16 jaar sinds de verloren finale van 29 juni 2008 boekt Duitsland een ticket naar een mogelijke revanchewedstrijd.

Fernando Torres van de beul van Duitsland in 2008.