Derde helft: dit waren de meest memorabele zaken van Duitsland - Schotland

Duitsland heeft zeer overtuigend gewonnen van Schotland
Duitsland heeft zeer overtuigend gewonnen van SchotlandAFP
De openingswedstrijd van het EK zit erop en stelde alles behalve teleur. In dit artikel blikken we terug op vijf merkwaardige gebeurtenissen of prestaties die de 5-1 overwinning van Duitsland hebben gekenmerkt.

De kop is eraf

Florian Wirtz is een record rijker. De aanvaller schoot Duitsland op voorsprong en is met 21 jaar en 42 dagen de jongste maker van het eerste doelpunt op een Europese eindronde ooit. De aanvaller van de Duitse kampioen Bayer Leverkusen verbrak het record van Dragan Dzajic, die 22 jaar en 6 dagen oud was toen hij namens Joegoslavië de openingstreffer van het EK van 1968 maakte.

Beslissing

Wie de beelden zag, twijfelde geen moment aan of het terecht was, maar toch duurde het even voordat iedereen in het stadion doorhad wat er vlak voor rust aan de hand was. İlkay Gündoğan werd gevloerd in het strafschopgebied en scheidsrechter Clément Turpin greep niet in, maar werd door de VAR naar de kant gestuurd om toch even een kijkje te nemen. Hij hoefde de beelden niet lang te bekijken om tot een beslissing te komen en gaf Ryan Porteous, de man van de overtreding, een rode kaart.

Dit werd in eerste instantie gemist door de regie, maar was uiteindelijk wel een belangrijk kantelpunt in de wedstrijd. Het had er weliswaar al alle schijn van dat Schotland niet veel in te brengen zou hebben, maar na de rode kaart en geïncasseerde strafschop was het eigenlijk al beslist in het eerste bedrijf en wisten de Schotten dat ze na rust vooral de schade beperkt moesten proberen te houden.

Kers op de taart

De eerste twee treffers van Duitsland kwamen voort uit fraaie aanvallen, maar het was invaller Niclas Füllkrug die in de tweede helft voor het mooiste doelpunt van de avond zorgde. De laatbloeier, die dit jaar de Champions League-finale speelde met Borussia Dortmund, schoot de bal snoeihard in de verre bovenhoek en liet doelman Angus Gunn volledig kansloos. Zijn treffer was de kers op de taart voor gastland Duitsland, dat ons op een zeer attractieve openingswedstrijd getrakteerd heeft.

Musiala Masterclass

De uitblinker van het openingsduel luistert naar de naam Jamal Musiala. De verdediging van Schotland wist totaal geen raad met zijn behendige dribbels en hij tekende zelf ook voor de 2-0. Al zijn 32 passes kwamen aan bij een ploeggenoot en van zijn acht dribbels voltooide hij er vijf.

Krooscontrol

Vandaag hebben we andermaal gezien waarom het voor de voetballiefhebbers zo jammer dat Toni Kroos het na dit toernooi voor gezien houdt. De ervaren middenvelder strooide met passes en was een lust voor het oog in de ruime zege op Schotland. Kroos was de enige speler op het veld die meer dan 100 passes verstuurde en van zijn 102 passes kwam er slechts één niet aan bij een teamgenoot!