Derde Helft: dominant Spanje dankt wonderduo opnieuw tegenover grootse keeper

Nico Williams en Lamine Yamal waren beslissend tegen Georgië
Nico Williams en Lamine Yamal waren beslissend tegen GeorgiëProfimedia
Spanje heeft zich ten koste van Georgië geplaatst voor de kwartfinale van het Europees kampioenschap. 'La Roja' won dominant met 4-1 tegen de debutant en wij blikken terug op de eclatante zege aan de hand van vijf uit het oog springende zaken.

Georgië stunt opnieuw

Je hebt zo’n 85% van het balbezit, speelt de bal vaker rond dan dat de Georgische hoofdstad inwoners heeft en geeft geen centimeter weg in de eerste 20 minuten… En toch moet je een tegentreffer slikken.

Het overkwam Spanje tegen stuntploeg Georgië, dat na 18 minuten op 0-1 kwam dankzij een eigen treffer van Robin Le Normand. Zo'n beetje het eerste portie Georgische balbezit op de Spaanse helft werd omgetoverd in een doelpunt. Daarom, met verve: stuntploeg.

Mamardashvili van grote klasse

Een wapen voor de Georgiërs in de groepsfase was sluitpost Giorgi Mamardashvili. De keeper van Valencia verrichtte liefst 21 reddingen in drie wedstrijden en was daarmee recordhouder van het toernooi.

In de eerste helft kreeg Spanje ook met dit fenomeen te maken en vonden de dominante Spanjaarden Mamardashvili liefst vijf keer op weg naar een treffer. Ook na rust vond Spanje Mamardashvili regelmatig, ook al liep de ploeg uit.

De statistieken van Giorgi Mamardashvili
De statistieken van Giorgi MamardashviliOpta via StatsPerform, Profimedia

Recordgoal blijft uit voor jagende Yamal

Kans op kans kreeg Lamine Yamal voorgeschoteld om het record van jongste doelpuntenmaker ooit op een EK over te nemen. 7(!) schoten nam de jongeling tegen Georgië, waarvan er twee op doel gingen. Van een doelpunt kwam het echter nog niet en dus moet Yamal de Zwitserse ex-PSV’er Johan Vonlanthen nog even voor zich dulden.

Flanken blijven dominant

Spanje speelt haar voetbal veelal door het midden: de ploeg controleert en domineert de wedstrijd met eindeloze passing en zeeën aan balbezit.

Echter blijven de flanken enorm gevaarlijk aan Spaanse kant. Lamine Yamal en Nico Williams waren goed voor een goal en twee assists, maar bezorgden Georgische verdedigers nieuwe Spaanse trauma’s na de kwalificatienederlagen in 2023.

De statistieken van Lamine Yamal en Nico Williams
De statistieken van Lamine Yamal en Nico WilliamsOpta via StatsPerform, Profimedia

Georgië in de rondo

Spanje raakte geen moment écht in de problemen tegen Georgië, ook al kwam de ploeg in de eerste helft op achterstand. De Europees kampioen van 1964, 2008 en 2012 bevond zich enkel op de helft van Georgië en kwam op het gebied van passes in de buurt van het EK-record.

Spanje speelde de bal tegen Georgië liefst 748 keer rond, wat volgens Opta neerkwam op het vierde hoogste aantal in een EK-duel (reguliere speeltijd, sinds 1980). Spanje heeft dit record in handen na de 917 passes tegen Zweden in 2021. Engeland noteerde eerder vandaag 746 passes tegen Slovenië, wat tot Spanje-Georgië goed was voor de vierde plek.

Spanje bevond zich bijna exclusief op de helft van Georgië
Spanje bevond zich bijna exclusief op de helft van GeorgiëOpta via StatsPerform, Profimedia