Derde Helft: een van de meest opvallende invalbeurten ooit kenmerkt Kroatië - Albanië

Klaus Gjasula viert de late gelijkmaker tegen Kroatië
Klaus Gjasula viert de late gelijkmaker tegen KroatiëAFP
Toevallig publiceerden wij vandaag nog een interview met Paul Bosvelt en Jan Koller over de ontmoeting tussen Nederland en Tsjechië uit 2004, die herinnerd zal worden als het affiche met de bijzondere wissel. 20 jaar later hebben we opnieuw een wedstrijd meegemaakt die eeuwig herinnerd zal worden om een bijzondere wissel, maar dan in positief opzicht voor de desbetreffende partij.

Droomstart

Albanië wist dat het een enorm moeilijk toernooi tegemoet zou gaan in een groep met Italië, Kroatië en Spanje, maar kende tegen Kroatië andermaal een droomstart. Net als tegen de Italianen kwamen de Albaniërs al heel vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Qazim Laci kon van dichtbij inkoppen uit een afgemeten voorzet van Jasir Asani.

Maestro Modric

Luka Modric steeg dankzij zijn basisplaats in de wedstrijd tegen Albanië naar de derde plek op de lijst met Europese recordinternationals. De 38-jarige voetballer van Real Madrid passeerde door zijn 177e optreden voor Kroatië oud-doelman Gianluigi Buffon, die 176 wedstrijden voor Italië keepte.

Modric kan dit toernooi ook nog voorbij de Spaanse verdediger Sergio Ramos (180 interlands), die niet actief is op het EK. Cristiano Ronaldo is met 208 optredens voor Portugal op gepaste afstand koploper.

De heatmap van Luka Modric
De heatmap van Luka ModricFlashscore

Twee minuten

Kroatië slaagde er in de eerste 160 minuten op het EK niet in om ook maar één keer te scoren, maar had aan 2 minuten tegen Albanië voldoende om de wedstrijd volledig te doen kantelen. In de 74e minuut schoot Andrej Kramaric de gelijkmaker tegen de touwen en in minuut 76 kwamen de Kroaten alweer op voorsprong.

Ontzettend ongelukkig

Wie een uiterst ongelukkige invalbeurt leek te maken, was Klaus Gjasula. De speler van Darmstadt, die bekendstaat als notoire kaartenpakker, kwam in de 73e minuut voor de eerste keer binnen de lijnen op een eindtoernooi en deed dat ook nog toen zijn ploeg op 1-0 voorsprong stond. Drie minuten later keek zijn land echter tegen een 2-1 achterstand aan en tot overmaat van ramp werd de tweede Kroatische treffer ook nog aan hem toegekend als eigen doelpunt.

Van schlemiel naar held

Het was eigenlijk véél te mooi om waar te zijn, maar gebeurde toch echt: niemand minder dan Gjasula tekende in de extra tijd van de wedstrijd voor de gelijkmaker. De Albanees maakte zijn eigen doelpunt daarmee meer dan goed en veroverde vervolgens geheel volgens traditie een gele kaart.