Derde Helft: Engeland wint met penalty's na oersaaie wedstrijd tegen Zwitserland

De Engelse spelers juichen na de winnende strafschop van Trent Alexander-Arnold
De Engelse spelers juichen na de winnende strafschop van Trent Alexander-ArnoldAFP
Het was absoluut geen wedstrijd om over naar huis te schrijven, maar ook uit dit affiche hebben vijf opvallende zaken gepikt die ons in het oog sprongen.

100%

Beide teams speelden heel behouden en het was niet altijd even spectaculair om te zien, maar met name de Engelsen waren wel uiterst zorgvuldig in hun passing. Alle 55 passes die John Stones in reguliere speeltijd had verstuurd kwamen aan bij een ploeggenoot en er waren zelfs vijf Engelsen die over de hele wedstrijd gezien maar één foute pass hebben verstuurd: Declan Rice (92/93), Ezri Konsa (46/47), Luke Shaw (26/27), Eberechi Eze (18/19) en Kobbie Mainoo (33/34).

Vooral van de 19-jarige Mainoo is het indrukwekkend dat hij op zijn leeftijd al zo’n betrouwbare schakel is op het middenveld. Het is wel duidelijk waarom Erik ten Hag afgelopen seizoen zoveel vertrouwen had in de tiener. Het zou voor de (neutrale) toeschouwers echter geen straf zijn als de Engelsen nét iets meer risico zouden nemen in hun spel.

Het recente carrièreverloop van Kobbie Mainoo
Het recente carrièreverloop van Kobbie MainooFlashsha.re

Out of the blue

Engeland stelde enorm teleur, maar het is ook niet zo dat Zwitserland de ene na de andere kans aaneen reeg. Het had er alle schijn van dat deze wedstrijd zelfs als het tien uur zou duren in 0-0 zou eindigen, maar een kwartier voor tijd veranderde alles toen Breel Embolo de Zwitsers ‘Out of the Blue’ op voorsprong schoot. Het doelpunt zorgde ervoor dat de wedstrijd vlak voor het einde eindelijk op gang kwam.

Dribbelkoning

Het was geen verrassing dat het eerste Engelse doelpunt gemaakt werd door Bukayo Saka. De aanvaller van Arsenal was in de wedstrijd de enige Engelsman die bij vlagen nog voor een opleving wist te zorgen en tekende nu ook voor zijn eerste goal van het toernooi. Saka voltooide ook vier dribbels en won tien van zijn vijftien persoonlijke duels.

Géén wissel

Engeland had tijdens de tweede helft niet één doelpoging gelost tot de gelijkmaker en was voor rust ook allesbehalve overtuigend. Toch besloot bondscoach Gareth Southgate pas na de achterstand te wisselen, terwijl hij toch voldoende kwaliteit op de bank heeft zitten. Het is lastig te bevatten hoe spelers met zoveel kwaliteit als collectief zo weinig indruk hebben kunnen maken en het tactische plan, voor zover dat er überhaupt was, hielp daar niet bij.

Engeland wisselde vandaag pas toen het op achterstand kwam
Engeland wisselde vandaag pas toen het op achterstand kwamAFP

Verlenging

Dit was zeker niet de eerste keer voor Engeland dat een EK-wedstrijd uitliep op een verlenging. Squawka wist te melden dat liefst 73% van de knock-outwedstrijden van Engeland op een EK sinds 1980 een verlenging op hebben geleverd. Bijzondere cijfers voor een land dat altijd wel over een van de beste selectie van Europa beschikt.