Derde Helft: Engelsen laten het afweten op voorsprong, Denen tonen verbetering

Gareth Southgate en Engeland gaven geen goede prestatie
Gareth Southgate en Engeland gaven geen goede prestatieProfimedia
De tweede wedstrijd van dag zes op dit EK leverde een 1-1 gelijkspel op tussen Denemarken en Engeland. In de Derde Helft kijken we terug op vijf bijzondere, spraakmakende, of interessante gebeurtenissen of conclusies uit deze wedstrijd.

De formule van Southgate is funest voor Engeland

Tegen Servië kwamen ze er nog mee weg, maar vandaag kostte het punten. Zodra Engeland op voorsprong komt, laten ze het compleet afweten en laten ze hun tegenstander het middenveld overnemen. Een groot deel van de eerste helft en bijna de gehele tweede helft werd Denemarken in de kaart gespeeld doordat ze alle ruimte werden gegund, omdat er schijnbaar geen goede afspraken zijn over het drukzetten in de ploeg van Gareth Southgate. Het spreekt boekdelen dat achteraf gezien de Engelsen blij mogen zijn met het punt.

Statistieken Denemarken - Engeland
Statistieken Denemarken - EngelandFlashscore

Alexander-Arnold op het middenveld werkt niet

Een van de Engelsen stond centraal in de tegenvallende prestatie op het middenveld. De Engelse bondscoach Gareth Southgate besloot om net als in de eerste wedstrijd te spelen met Trent Alexander-Arnold als één van zijn twee controlerende middenvelders. De rechtervleugelverdediger van nature was duidelijk niet op zijn plek en wist geregeld niet wat hij met de bal moest. In balbezit van de tegenstander leek hij zich constant af te vragen wanneer hij precies druk moest zetten en wanneer hij een ruimte moest afdekken. Dat gaf Morten Hjulmand de gelegenheid om in de 34e minuut de trekker over te halen voor de gelijkmaker.

Denemarken toont verbetering

Waar de Engelsen grotendeels door de mand zijn gevallen, kwamen de Denen beter voor de dag dan in hun eerste wedstrijd. Tegen Slovenië kwam het nog geregeld onzeker overkwam, maar vandaag hebben ze strijdlust en pit laten zien, en dat ze het verdienen op dit podium te spelen. Wellicht hadden ze ook meer dan een punt verdiend, maar in ieder geval hebben ze met twee punten een uitgangspositie om de knockouts te bereiken.

Veldconditie in Frankfurt is ondermaats

Een van de weinige minpuntjes die de organisatie van het toernooi is aan te rekenen, is de toestand van de velden waarop gespeeld wordt. Zo ook bij deze wedstrijd gleden de spelers geregeld alle kanten op. Aan Engelse zijde waren er griezelige momenten met Kyle Walker, Jude Bellingham en Jarod Bowen, maar gelukkig kwamen alle drie van hun glijpartij af zonder blessure.

Kyle Walker komt met de schrik vrij van een glijpartij
Kyle Walker komt met de schrik vrij van een glijpartijProfimedia

Groep C ligt nog open

Ondanks het tegenvallende spel is Engeland al vrijwel zeker van de knockouts, want met vier punten ben je eigenlijk wel zeker van minimaal een van de beste vier nummers 3. De tegenstander in de laatste groepswedstrijd is Slovenië, dat met twee punten eigenlijk wel een resultaat moet halen in die wedstrijd om kans te maken op de achtste finale. De "finale" van groep C zal worden gespeeld door Denemarken en Servië. De Denen speelden ook tweemaal gelijk en hebben net als de Slovenen misschien genoeg aan nog een punt, maar de overwinning zou zekerheid bieden. Servië heeft een punt en daar geldt al helemaal dat een overwinning nodig is in de laatste wedstrijd.