Derde Helft: het gaat goed met Varga, Hongarije snaait derde plek uit Schotse klauwen

Kevin Csoboth brengt bij het vieren van zijn doelpunt een eerbetoon aan Barnabas VargaAFP
Hongarije heeft de laatste groepswedstrijd van het EK met 1-0 gewonnen van Schotland en eiste daarmee de derde plek op in groep A. In de Derde Helft kijken we terug op vijf bijzondere, spraakmakende, of interessante gebeurtenissen of conclusies uit deze wedstrijd.

Het belangrijkste

De belangen waren groot in deze wedstrijd, maar vielen in het niet bij het belang dat in de 68e minuut ontstond. De Hongaarse spits Barnabas Varga kwam hard in botsing met de Schotse doelman Angus Gunn en stond niet op. Direct werd er geschreeuwd om medische assistentie, want het zag er niet goed uit met Varga, die aan zijn hoofd was geraakt. Minutenlang werd hij  verzorgd, terwijl spelers een haag om hem heen vormden, zoals we de laatste jaren wel vaker hebben gezien. Uiteindelijk werd hij per brancard van het veld vervoerd en de ambulance ingerold, waarna de wedstrijd doorging en het een poosje stil bleef rondom zijn situatie. Gelukkig kwam snel na de wedstrijd het bericht dat hij bij bewustzijn was en op weg naar het ziekenhuis. Daarom mogen we dit als een geslaagde avond beschouwen, ongeacht hoe de wedstrijd verder is verlopen, want de gezondheid van de spelers gaat altijd voorop.

Het venijn zit hem in de staart

De 90 minuten van deze wedstrijd waren misschien wel de minst vermakelijke van het hele toernooi tot nu toe, maar het was het allemaal waar voor de fase die volgde nadat de reguliere speeltijd voorbij was. De 10 minuten blessuretijd die volgden waren namelijk misschien wel de meest turbulente van het heel toernooi. Kans op kans viel voor eerst Hongarije, en daarna Schotland, en de absolute climax was er in de laatste minuut, toen Kevin Csoboth zich de verlosser van Hongarije kroonde en het hele land in extase bracht door de voorzet van Roland Sallai binnen te schieten en daarmee de derde plek in de groep opeiste voor zijn land.

Penalty?

Strafschop of geen strafschop? In de 79e minuut vond heel Schotland van wel en heel Hongarije van niet. Stuart Armstrong leek een één-op-één situatie aan te gaan met de Hongaarse doelman Peter Gulacsi, maar verdediger Willi Orban wist hem van achteren nog van de bal te zetten. Of daar een overtreding bij van pas moest komen blijft in het midden, maar de Argentijnse scheidsrechter Facundo Tello vond in ieder geval van niet. De VAR besloot ook niet in te grijpen.

Hongarije de wachtkamer in

Hongarije eindigt met drie punten en een doelsaldo van -3 als derde in groep A en mag gaan afwachten wat er gaat gebeuren in de andere groepen met de derde plekken. In ieder geval eindigen de nummers 3 van groepen D en E boven Hongarije, dus er zal vooral met spanning worden gekeken naar de wedstrijden in groepen B, C en F.

De tussenstand van de zes nummers drie
De tussenstand van de zes nummers drieFlashscore

Schotland als tweede land uitgeschakeld op EK

Na Polen is Schotland het tweede land dat officieel is uitgeschakeld op Euro 2024 en Duitsland verlaat. Om te zeggen dat dat jammer of niet terecht is zou niet helemaal kloppen, Schotland wist in drie wedstrijden niet zelf te scoren en kwam tot een totaal xG van 1,21.

Eindstand groep A
Eindstand groep AFlashshare

Schots volkslied het absolute hoogtepunt van de eerste helft

Bij de wedstrijden tegen Duitsland en Zwitserland leverde het al een kippenvelmoment op, maar wegens het belang van de wedstrijd van vandaag had het nog een extra lading. Flower of Scotland is het officieuze volkslied van Schotland, maar dat weerhoud geen enkele Schot ervan om het uit volle borst mee te zingen, zowel binnen als buiten het stadion.