Derde Helft: hoofdrol voor (oud-)eredivisionisten bij Oostenrijkse triomf

Derde Helft: hoofdrol voor (oud-)eredivisionisten bij Oostenrijkse triomfProfimedia
Oostenrijk boekte vrijdagavond een heerlijke 3-1 zege op Polen. Daarmee zijn de kansen voor Oostenrijk om de tweede ronde te bereiken springlevend. Deze zaken vielen op tijdens de wedstrijd in Groep D.

De kletser van Trauner

Feyenoord-verdediger Gernot Trauner zette Oostenrijk al na negen minuten op voorsprong. De kale verdediger liet de bal bij de eerste paal van zijn hoofd afkletsen en maakte zijn tweede interlanddoelpunt ooit.

Trauner werd de derde Feyenoorder die wist te scoren op een EK en de eerste die dat deed voor een ander land dan Nederland. De andere twee waren Rob Witschge in 1992 tegen Duitsland en Giovanni van Bronckhorst in 2008 tegen Italië.

Hands van Mwene?

In de 17e minuut dacht Polen recht te hebben op een penalty nadat aanvoerder Piotr Zielinski uithaalde en de bal tegen de hand van Oostenrijk-back Phillipp Mwene leek te komen.

Scheidsrechter Umut Meler wilde echter niets weten van een strafschop. De VAR zal er ongetwijfeld naar gekeken hebben, maar vond het net als de scheidsrechter geen overduidelijke penalty.

De entree van Lewandowski

Polen keek er lang naar uit en na 58 minuten spelen tegen Oostenrijk begon Robert Lewandowski, de absolute sterspeler, aan zijn EK.

De entree van de Barcelona-spits bracht niet het gewenste resultaat voor de Polen. Lewa viel in bij een 1-1 stand, maar zag zijn ploeg nog twee tegentreffers slikken.

Captain Marko

Marko Arnautovic mocht verrassend in de basis beginnen tegen Polen. Hij kreeg de voorkeur boven Michael Gregoritsch, die de afgelopen maanden een basisplaats genoot.

Arnautovic droeg in zijn 114e interland de aanvoerdersband en zette 12 minuten voor tijd de 3-1 op het scorebord. Het was zijn 37e interlanddoelpunt. Daarmee continueert hij de jacht op Oostenrijks topscorer aller tijden Toni Polster (44 doelpunten).

Eerste overwinning in 30 jaar

Oostenrijk won voor het eerst in 30 jaar weer eens van Polen. In 1994 wonnen de Oostenrijkers in Katowice een vriendschappelijke interland: 4-3.

Daarna volgden drie nederlagen en twee gelijke spelen, totdat er vrijdagavond een einde kwam aan de reeks zonder zege op de Polen.