Derde Helft: Italië en Kroatië overtuigen niet, maar vermaken uiteindelijk wel

Italië viert het late doelpunt en de plaatsing
Italië viert het late doelpunt en de plaatsingProfimedia
Italië behaalde in extremis een punt en plaatste zich als nummer twee van Groep B voor de tweede ronde. Kroatië was dicht bij plaatsing, maar is nu afhankelijk van andere resultaten.

Geen Juventus-speler

Voor het eerst deze eeuw begon Italië zonder een Juventus-speler aan een EK- of WK-wedstrijd.

Federico Chiesa raakte zijn basisplaats kwijt en Nicolò Fagioli, Andrea Cambiaso en Federico Gatti begonnen net als hun teamgenoot op de bank.

De lamme tegen de blinde

Zowel titelverdediger Italië als de nummer drie van het afgelopen WK Kroatië konden wederom niet overtuigen.

Beide ploegen kenden een moeilijk begin van dit EK en ook vanavond lieten ze hun tekortkomingen zien.

Modric van schlemiel naar held in één minuut

Luka Modric, de beste Kroatische voetballer aller tijden, de Cruijff van de Balkan, Gouden Bal-winnaar.

Het was Modric die tien minuten na rust een penalty miste, maar nog binnen een minuut als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier verscheen, nadat hij attent reageerde op een rebound en de Kroatische harten sneller deed kloppen.

Hij werd met zijn 38 jaar en 289 dagen de oudste doelpuntenmaker op het EK ooit.

Modric
ModricProfimedia

Italië naar de tweede ronde

Italië wist nimmer te overtuigen dit EK, maar gaat toch als nummer twee van Groep B naar de tweede ronde.

De gelijkmaker in de allerlaatste minuut van van Mattia Zaccagni bracht Italië naar de laatste 16.

Kroatië in de wachtkamer

Kroatië wist maar twee punten te halen in de drie groepswedstrijden. Van Spanje werd met 3-0 verloren en tegen Albanië kwam het niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

Na het nieuwe gelijkspel tegen Italië kunnen de Kroaten alleen nog maar hopen op een plek in de tweede ronde. Daarvoor moet het als een van de vier beste nummers drie eindigen. Dus zullen de Kroaten allereerst morgenavond juichen voor Engeland en Denemarken.