Derde Helft: Nederland beloont zichzelf en dankt virtuozen op middenveld

Memphis viert de 1-0 van Cody Gakpo met zijn teamgenoten
Memphis viert de 1-0 van Cody Gakpo met zijn teamgenotenAFP
Nederland mag zichzelf voor het eerst in 2008 weer EK-kwartfinalist noemen. Na een verdiende 3-0 zege op Roemenië valt er voor de 18 miljoen bondscoaches in Nederland ook weer genoeg na te praten. Zo ook voor de Flashscore-redactie. Wij bespreken de Oranje-zege aan de hand van vijf uit het oog springende zaken.

Deurdonderen via Denzel

Dat de rechterkant van Nederland op rails staat, is bekend. Met Denzel Dumfries op rechts heeft Oranje haar eigen hogesnelheidslijn in de aanval.

Tegen Oostenrijk ontbrak Dumfries door een hamstringblessure, maar tegen Roemenië kon bondscoach Ronald Koeman weer over de Inter-back beschikken en hij werd veel en ruim gevonden: liefst 42% van alle Nederlandse aanvallen ging over rechts, zelfs met een tegenvallende Bergwijn.

Oranje viel het vaakst over rechts aan.
Oranje viel het vaakst over rechts aan.Opta via StatsPerform, AFP

Meer huiswerk over corners

In een eerdere Derde Helft haalden we al de cornerproblematiek van Oranje aan, maar toen was het op verdedigend gebied. Tegen Roemenië kreeg Nederland liefst 13 corners mee, waarvan 10 in de eerste helft. Alleen Zweden pakte in 2000 meer corners tegen Italië (11) sinds Opta de statistiek begon bij te houden in 1980.

Echter deed Oranje bijster weinig met al deze hoekschoppen en creeërde het weinig kansen. Huiswerk voor Koeman en zijn mannen.

Malen bewijst Koemans ongelijk

De keuze van Ronald Koeman om met Steven Bergwijn te starten deed veel, erg veel wenkbrauwen fronsen in Nederland. De tweede basisplaats van de Ajax-aanvoerder sinds het WK 2022 duurde echter slechts 45 minuten: de buitenspeler werd met een ogenschijnlijke blessure in de rust gewisseld.

Donyell Malen, die tegen Oostenrijk begon en een eigen goal maakte, werd zijn vervanger en hij bewees gelijk het ongelijk van de bondscoach: Malen stichtte veel gevaar over de rechterflank en bekroonde een prima wedstrijd met de twee beslissende goals in het laatste kwartier.

Lesje effectiviteit met Gakpo

Op het WK scoorde hij in alle drie de groepsduels en ook dit toernooi was hij de productiefste Oranje-speler van de groepsfase met twee goals. Het begint een beetje een eentonig verhaal te worden, maar tegen Roemenië werd de ban andermaal gebroken door de aanvaller van Liverpool.

Wat vooral opvalt bij Gakpo, is zijn rendement. Zo heeft hij dit EK in totaal maar tien keer de trekker overgehaald, waarvan er zeven schoten tussen de palen eindigden en er drie een doelpunt opleverden. Ter vergelijking: Memphis Depay heeft dit toernooi al veertien schoten gelost, waarvan er maar twee op doel waren en er slechts één een doelpunt op heeft geleverd.

Een zekere Cristiano Ronaldo heeft dit EK zelfs al 20 keer geschoten en daarvan waren er acht op doel en leverde geen enkele poging een doelpunt op. En dan te bedenken dat er vandaag ook nog een treffer van Gakpo werd afgekeurd wegens buitenspel.

IJzersterk duo

Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders vormden een blok op het middenveld en waren vandaag misschien wel de beste twee spelers van het veld. Vrijwel iedere pass kwam aan, terwijl ze ook het tempo dicteerden, een paar fraaie steekpasses tussen de linies gaven en defensief ook hun mannetje stonden. Liefst 49 van de 52 passes van Schouten kwamen aan bij een ploeggenoot en bij Reijnders waren dat er 69 van de 72.

Schouten won ook al zijn drie persoonlijke duels en Reijnders kwam in vier van zijn zeven persoonlijke duels als winnaar uit de strijd.

Frenkie wie? Dit Oranje-duo speelde de sterren van de hemel.
Frenkie wie? Dit Oranje-duo speelde de sterren van de hemel.Opta via StatsPerform, Profimedia