Derde Helft: Nederlandse zwakte wordt opnieuw blootgelegd, lintje voor Micky

Denzel Dumfries viert de 1-1 van Stefan de Vrij op gepassioneerde wijze.
Denzel Dumfries viert de 1-1 van Stefan de Vrij op gepassioneerde wijze.Oguz Yeter / ANADOLU / Anadolu via AFP
Nederland is na bloed, zweet en tranen te hebben gegeven weer halvefinailst op het EK. Turkije werd na lang proberen met 2-1 verslagen, wat betekent dat Oranje voor het eerst sinds 2004 naar de halve finale van het EK is doorgestoten. Flashscore blikt terug op de zwaarbevochten zege aan de hand van vijf pijn- en/of praatpunten.

We waren gewaarschuwd…

Met twee rake kopballen in hun wedstrijd tegen Oostenrijk was het gevaar van Turkije in luchtduels bekend. De voorzetten van Arda Güler en de luchtmacht van de verdediging, die voor de wedstrijd 3 van de 7 Turkse doelpunten had gemaakt.

Nederland maakt al maanden geen indruk bij standaardsituaties en kreeg tegen Polen ook al een treffer tegen uit een corner. Desorganisatie na een Turkse corner liet Turkije bijna ongehinderd op voorsprong komen.

De treffer van Akaydin was de vierde kopgoal die Nederland heeft moeten incasseren in 2024 - een evenaring van het hoogste aantal in een kalenderjaar.

Slordige Memphis

De speler die dit toernooi de meeste Nederlandse kritiek te verduren krijgt is Memphis. Tegen Turkije had de spits, die in de top-10 van meeste Oranje-interlands is gekomen, een uitgelezen kans om deze critici de mond te snoeren.

Echter wakkerde hij de kritiek alleen maar aan met een grote gemiste kans na enkele minuten en nauwelijks betekenisvolle acties in de gehele eerste helft. De tweede helft leefde Memphis op en leverde hij een assist, maar speelde hij in een rol achter Wout Weghorst. Het moet beter als Nederland de finale wil halen.

De statistieken van Memphis Depay.
De statistieken van Memphis Depay.Opta via StatsPerform, Profimedia

Onmachtig Oranje had bevrijding nodig

Voor het overgrote deel van de wedstrijd wist Oranje geen deuk in een pak boter te slaan. De defensief ingestelde Turken maakten het leven van het Nederlands elftal bijzonder zuur en hielden liefst zeventig minuten lang vol.

Pas toen Stefan de Vrij raak kopte uit een ingestudeerde hoekschop kreeg Oranje leven en durfde de ploeg van Koeman veel druk te zetten. Tegen Engeland, dat dit toernooi bijzonder weinig lef heeft getoond, zal het de druk absoluut moeten opvoeren.

De Hollandse muur

Heel Nederland mag Stefan de Vrij, Micky van de Ven en Bart Verbruggen op de blote knieën bedanken na meer dan cruciale blocks en reddingen in de allerlaatste minuten van de wedstrijd. Zeker Micky van de Ven, die een inzet van Zeki Çelik voor de doellijn stopte, verdiende een koninklijk lintje.

Cupfighters

Ondanks de magere jaren en het feit dat dit de eerste Europese halve finale sinds 2004 is voor Nederland, mag Oranje zich voor de zesde keer in de historie halvefinalist noemen. Enkel Duitsland deed dit vaker met negen halve finales.

10 juli is Engeland de tegenstander in Dortmund.